„Pe agenda noastră: discutarea noilor pași în aderarea Moldovei și Ucrainei la UE, mărirea securității regionale și sprijinul continuu al UE pentru reformele și dezvoltarea din țările noastre”, Maia Sandu pe rețeaua X, într-o postare în engleză.
Pe 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova odată ce îndeplinesc toate condițiile puse anul trecut, când au primit statutul de state candidate.
Recomandările din raportul CE urmează să fie discutate de liderii europeni luna viitoare la Consiliul European. În primăvara anului viitor ar urma să apară un nou raport despre progresele făcute de țările aspirante la aderare.
Vizita președintei Maia Sandu are loc în ziua aniversării a 10 ani de la Euromaidanului, demonstrațiile masive pro-democrație de la Kiev.
Your browser doesn’t support HTML5
De altfel, zilele acestea Kievul a fost o destinație pentru un adevărat pelerinaj al liderilor occidentali.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, și ministrul german al Apărării, Boris Pistorius au sosit marți în capitala Ucrainei.
În cursul săptămânii, președintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu secretarul SUA al Apărării, Lloyd Austin, care a anunțat un alt ajutor militar de 100 de dolari. Săptămâna trecută, în Ucraina a fost noul ministrul britanic de Externe, David Cameron, care a promis continuarea sprijinului britanic.
Protestele Maidan au izbucnit la sfârșitul anului 2013, când președintele de atunci, Viktor Ianukovici, a renunțat la un acord comercial de asociere cu Uniunea Europeană, iar protestele au precipitat luptele separatiste din estul țării.
Kremlinul a descris protestele de pe Maidan ca pe o încercare de a răsturna guvernul legitim cu sprijinul puterilor străine.
Îți mai recomandăm Comisia Europeană recomandă deschiderea negocierilor cu Moldova și Ucraina de aderare la UE