Maia Sandu, la Timișoara: „Sprijinul pentru integrarea europeană este mai mare decât sprijinul pentru mine”

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, își face selfie cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, la Timișoara, sâmbătă, 13 ianuarie 2024. (Sursă: Primăria Timișoarei)

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a respins ideea că ținerea în aceeași zi a referendumului pentru aderarea la Uniunea Europeană și a alegerilor prezidențiale ar avantaja-o electoral, sugerând că întâietate va avea consultarea referitoare la UE, iar suprapunerea scrutinelor va aduce economii.

„Eu cred că sprijinul pentru integrarea europeană este mai mare decât sprijinul pentru Maia Sandu sau oricare alt politician”, a spus președinta, răspunzând sâmbătă unei întrebări a Europei Libere, la Timișoara, unde a primit „premiul Timişoara pentru Valori Europene”.

Maia Sandu a explicat decizia parlamentului de la Chișinău, dominat de PAS (Partidul Acțiune și Solidaritate), privind comasarea celor două scrutine și prin rațiuni economice, spunând că se pot ține „cu resurse financiare mai puține”.

„Cred că este important să le demonstrăm tuturor că există sprijin mare în R. Moldova în rândul cetățenilor pentru cel mai important proiect al nostru, care este proiectul de integrare europeană”, a spus președinta.

Întrebată tot de Europa Liberă ce se va întâmpla cu ideea europeană dacă PAS pierde următoarele alegeri, și dacă există și alte formațiuni care pot prelua efortul integrării, Maia Sandu a spus că alegerile parlamentare din 2025 sunt „destul de departe”.

Ea a dat însă asigurări că „atât timp cât marea majoritate a cetățenilor R. Moldova sprijină integrarea europeană, acest sprijin se va regăsi în partidele politice cu care va vota cetățeanul R. Moldova”.

Îți mai recomandăm R. Moldova. Referendum pro-UE, simultan cu alegerile prezidențiale

Maia Sandu a mai fost întrebată sâmbătă despre încercările Federaţiei Ruse de destabilizare a Republicii Moldova.

„În toată această perioadă, Rusia a încercat să destabilizeze ordinea şi puterea de la Chişinău şi bineînţeles că de fiecare dată a încercat să folosească regimul din regiunea Transnistreană. Noi suntem conştienţi de aceste riscuri şi, bineînţeles, întreprindem toate acţiunile pentru ca să nu permitem aceste destabilizări”, a afirmat Maia Sandu.

Președinta Rep. Moldovei a declarat că va conta în continuare pe sprijinul României și al comunităţii internaţionale. „Fără acest sprijin nu puteam face faţă acestui risc”, a afirmat Sandu.

Ea a mai precizat că Federaţia Rusă îşi va relua acţiunile de încercare de destabilizare.

„Există planuri ale Federaţiei Ruse, unele dintre aceste riscuri materializează, altele nu se materializează. Dar ştim că în această primăvară Rusia îşi va relua acţiunile de încercare de destabilizare”, a mai spus Maia Sandu.

Maia Sandu s-a aflat la Timișoara într-o vizită la invitația autorităților orașului din vestul României, ca să-i fie înmânat premiul „Timișoara pentru Valori Europene”.

Ea a mai avut pe agendă întâlniri cu membri ai diasporei moldovenești din Timișoara și cu familia regală a României, la castelul acesteia de lângă Arad.

Îți mai recomandăm Uniunea Europeană începe negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina