Maia Sandu despre alegerile din România: Kremlinul nu trebuie să dicteze relațiile Bucureștiului cu Chișinăul

Captură de ecran din discursul Maiei Sandu către cetățenii români din R. Moldova.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, îi îndeamnă pe românii din țara sa să participe la alegerile din 1 și 8 decembrie, când vor fi aleși parlamentarii și viitorul președinte al României.

În mesajul publicat pe rețelele sociale, Maia Sandu, care deține și cetățenie română, a spus că ea va vota și a îndemnat la un vot pentru o „Românie puternică, europeană, pentru o țară liberă”.

„Soarta Republicii Moldova este strâns legată de soarta României. Orice biruință a României e și biruința noastră, orice greutate o trăim împreună. O Românie puternică este un motiv de mândrie și pentru noi, și o garanție că vom reuși alături de voi”, a spus Maia Sandu.

Sandu a afirmat că deși „democrațiile noastre nu sunt perfecte”, nu-și dorește ca „Kremlinul să dicteze relațiile Bucureștiului cu Chișinăul” și că ambele țări au șansa de a se regăsi în „marea familie europeană”.

Este al doilea mesaj al președintei Maia Sandu cu privire la alegerile românești, la care a făcut referire și în discursul ținut la recepția organizată la Chișinău cu ocazia Zilei Naționale a României.

În primul tur al prezidențialelor românești, au participat un număr record de peste 80.000 de moldoveni cu cetățenie română. Majoritatea voturilor din R. Moldova au votat-o pe lidera Uniunii Salvați România (USR), Elena Lasconi, urmată de președintele Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, care și-a dat demisia după rezultatul slab obținut la alegeri.

La alegerile parlamentare din 1 decembrie, moldovenii cu cetățenie română din R. Moldova vor putea vota pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică, de la ora 07:00 și până la 21:00. Pe lângă actul de identitate emis de statul român, aceștia vor trebui să dețină și un act de identitate emis de autoritățile moldovene, cum ar fi pașaportul sau buletinul.

Primul tur al alegerilor prezidențiale din România a fost câștigat, în mod surprinzător, de candidatul independent Călin Georgescu, care a obținut peste 2,1 milioane de voturi, fiind urmat de lidera USR, Elena Lasconi, cu 1,7 milioane de voturi. Pe locul trei s-a clasat liderul Partidului Social Democrat (PSD) de la guvernare, Marcel Ciolacu, la o diferență de doar 2.740 de voturi de candidata USR.

La 28 noiembrie, Curtea Constituțională a României (CCR) a hotărât, într-o decizie fără precedent, să ceară Biroului Electoral Central renumărarea voturilor.

Îți mai recomandăm Renumărarea voturilor s-a încheiat în majoritatea județelor. Șeful AEP: nu s-a remarcat nicio modificare a ordinii candidaților

Judecătorii CCR au amânat pe vineri, 29 noiembrie, examinarea unei alte plângeri care acuză USR de continuarea agitației electorale după limita de timp admisă.

Articol preluat de la Europa Liberă Moldova.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.