Fotogalerie: O mănăstire importantă din Ucraina a fost distrusă de atacurile Rusiei

Ruinele unei mânăstiri din secolul XIX din satul Dolîna din regiunea Donețk, estul Ucrainei, 2 noiembrie 2022. Mânăstirea aparține schitului religios Sfântul Gheorghe. 

Așa arăta mănăsirea din satul Dolîna în mai 2018.

Situl religios se află într-o zonă activă de război, unde s-au dat lupte permanente între soldații ucraineni și cei ruși încă de la începutul invaziei rusești, în luna februarie.

Poarta mânăstirii, avariată de luptele date între Ucraina și Rusia. Scrisul rusesc din dreapta sus îl etichetează pe Sfântul Gheorghe drept „purtătorul de biruință”.

Mănăstirea și clădirile din jurul ei au fost în mare parte distruse în timpul confruntărilor dintre forțele rusești și ucrainene din primăvară. 

În perioada luptelor dintre separatiștii pro-ruși și forțele ucrainene, care au izbucnit în regiunea Donbas în 2014, mânăstirea se afla pe teritoriul controlat de Ucraina, însă ținea, de facto, de Biserica Ortodoxă Rusă.

Un detaliu arhitectural zace printre dărâmături. 

În momentul în care mănăstirea a fost distrusă - probabil în urma unui atac rusesc cu rachete la începutul lunii mai - aceasta se afla sub conducerea ramurii Bisericii Ortodoxe Ucrainene aliate cu Patriarhia Moscovei.

Zidurile din spate ale mănăstirii, marcate de șrapnelul rachetelor.

După schisma religioasă dintre biserica Moscovei și cea a Constantinopolului, produsă în 2018, conducerea bisericii ucrainene a fost împărțită între cei care și-au păstrat loialitatea față de Patriarhia Moscovei și cei care s-au alăturat unei noi biserici ucrainene. 

 

Mai multe cutii cu muniție și o icoană religioasă, surprinse în interiorul mănăstirii de la Dolîna.

Ramura Bisericii Ortodoxe Ucrainene aliate cu Patriarhia Moscovei a jurat anterior credință Patriarhului Kirill al Rusiei, care a sprijinit cu tărie invazia Kremlinului în Ucraina.

Un câine abandonat în fața schitului religios al Sfântului Gheorghe din Dolîna, pe 2 noiembrie. 

Pe 27 mai, la doar câteva zile după distrugerea mănăstirii Dolîna, ramura Bisericii Ortodoxe Ucrainene aliate cu Patriarhia Moscovei a rupt legăturile cu Rusia ca urmare a invaziei Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ucrainene afiliate Patriarhatului Moscovei, arhiepiscopul Kliment, a declarat în luna mai pentru agenția de presă AFP că biserica respinge poziția lui Kirill cu privire la război.

„Nu numai că nu a reușit să condamne agresiunea militară a Rusiei, dar nici nu a reușit să găsească cuvinte pentru suferința poporului ucrainean”, a declarat atunci arhiepiscopul.

În satul Dolîna din Donbas, dărâmăturile unei mănăstiri, cândva aparținând de Biserica Ortodoxă Rusă, a devenit un simbol al invaziei rusești în Ucraina.