Manifestări de afecțiune în public? Furia UE față de semnalele Serbiei pentru chinezi

Steagul chinezesc care flutură în capitala Serbiei, Belgrad. Acesta este unul dintre numeroasele panouri cu mesaje pro-chineze instalate în toată Serbia, în timpul pandemiei de COVID-19.

Un panou aparent plătit de Informer, un ziar sârb aliniat cu guvernul. Mesajul este: "Mulțumesc frate (președintele chinez) Xi".

Panoul a fost instalat după ce China a trimis Serbiei materiale medicale, pe fondul pandemiei de coronavirus. Nu este clar câte materiale au fost plătite la livrare și câte au fost donate. China a fost criticată pe larg pentru eșecul gestionării începutului pandemiei, în focarul din Wuhan, la sfârșitul lui 2019.

Un banner în centrul Belgradului, pe 18 aprilie, pe care scrie: „Sârbi și chinezi, frați
pentru totdeauna."

Ognjen Zoric, un jurnalist sârb al Serviciului Balcanic al RFE / RL, spune că există o simpatie față de China în rândul publicului sârb, în special după bombardamentele NATO din Iugoslavia, în 1999, față de care China s-a opus, dar afișajele ar putea avea drept scop atragerea atenției UE. Din 2011, Serbia a început negocierile pentru aderarea la UE.

Un banner care leagă drapelele Serbiei și Chinei și cele sârbe și ruse pe o clădire municipală din sudul Belgradului, pe 13 aprilie. Mesajul din stânga, în litere chirilice: „Prieteni de fier, împreună la bine și la rău!” și, în dreapta: „Mulțumesc Rusiei Surori! Mulțumesc Fraților ruși! ”
 
 
 
 

O femeie trece pe lângă afișe gigantice care leagă steagurile chineze și sârbe la Belgrad.

Zoric spune că Rusia și China sunt „foarte prezente” în Serbia și semnalele de acest tip ar putea fi o modalitate de a sugera UE că țara are și alte opțiuni de aliniere geopolitică. 

Clădirea Palatului Albania din centrul Belgradului a fost luminată în culorile drapelului chinez pe 21 martie.

Zoric spune că în timp ce unele panouri publicitare au fost închiriate de mass-media prietenoasă guvernului, alte afișaje pro-chineze au fost plătite de autoritățile locale.

Un ecran pe care este afișat mesajul „mulțumesc” adresat președintelui chinez Xi Jinping, lângă clădirea Adunării Naționale a Serbiei.

La sfârșitul lunii aprilie, un înalt oficial al UE a spus: „Dacă ați putea merge la Belgrad, ați vedea panouri publicitare pe străzile principale ale Belgradului, cu mesajul: << Mulțumesc frate Xi, sunteți singurul care ne ajută.>> Ceea ce este foarte amuzant, pentru că nu am văzut niciodată un panou publicitar care să spună „Mulțumesc UE pentru ajutorul oferit. Și am oferit mult ajutor Serbiei și altor țări din Balcani.”

Un protestatar lângă clădirea Adunării Naționale a Serbiei, alături de un panou cu președintele sârb Aleksandar Vucic și președintele Xi, pe care este afișat mesajul: „Sârbi și chinezi, prieteni pentru totdeauna”, în 28 aprilie.

În timpul unui summit video din această lună, UE a anunțat o „investiție economică robustă“ pentru țările balcanice, de până la 3,3 miliarde de euro (3,6 miliarde de dolari) în fonduri de urgență de la UE deja alocate pentru regiune. "Balcanii de Vest aparțin UE și nu avem nicio îndoială că ar putea fi altfel", a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.