*Actualizare- Miercuri, la ora 12:40, Ministerul Apărării a anunțat că elemente ale unei posibile drone au fost identificate în zona Nufărul - Victoria din județul Tulcea de echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forțelor Aeriene Române, de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu.
Un alt elicopter, de la Baza 90 Transport Aerian Otopeni, a fost trimis în zonă cu o echipă specializată, pentru cercetări preliminare și ridicarea de probe.
Anterior, MApN anunțase că au fost făcute sesizări la 112 „despre posibile cazuri de impact de dronă într-un sector cuprins între localitățile Nufăru, Malcoci și Valea Nucarilor, județul Tulcea”, iar echipe ale MApN, dar și forțe și mijloace din alte instituții investigau sesizările.
Animație Google Earth. Plauru - Nufăru - Victoria:
Your browser doesn’t support HTML5
Dimineață, după noi atacuri ale Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, locuitorii din Tulcea au primit mesaje Ro-Alert.
„Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul! Adăpostiţi-vă în beciuri sau adoposturi de protecţie civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneţi în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori” - este mesajul primit în zorii zilei de localnicii din satele tulcene Luncavița, Grindu, Isaccea, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina şi Văcăreni. Mesajul a fost trimis și în limba engleză.
Potrivit Ministerului Apărării Naționale, care, după cum spune, „a monitorizat în timp real situația aeriană în zonele de responsabilitate”, „au fost detectate grupuri de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene, iar MApN a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, începând cu ora 00:45, cu privire la zonele specifice din județele Tulcea și Galați, aflate în proximitate, despre potențialul de a fi afectate de riscurile asociate acestei situații. Starea de prealertă aeriană în aceste zone a încetat la ora 05:00”.
În satul Plauru din comuna Ceatalchioi, a început deja construirea adăposturilor antiaeriene, iar un convoi militar cu materiale și utilaje de construcție a ajuns marți în zonă.
Informația a fost confirmată și de MAPN, care a transmis că lucrările sunt executate de un detașament format din aproximativ 50 de militari de la Brigada 10 Geniu, care acționează cu 20 de mijloace tehnice.
Adăposturile sunt construite din prefabricate din beton, au 9,6 m lungime, 2 m lățime (la interior) și 1,5 m înălțime (la interior) și vor fi predate, după finalizarea lucrărilor, autorităților locale ale comunei Ceatalchioi.
De celalaltă parte a Dunării, în Ucraina, la Ismail, rușii au atacat frenetic portul, pe parcursul întregii nopți de marți spre miercuri. Infrastructura civilă a fost și ea afectată, potrivit guvernatorului din regiunea Odesa, Oleh Kiper.
După ce s-a retras în luna iulie din acordul de transport al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, Rusia a intensificat atacurile asupra infrastructurii de export de cereale a Ucrainei.
Your browser doesn’t support HTML5
În paralel, în Sevastopol, în Crimeea, miercuri în jurul orei 3 dimineața, au fost explozii și incendii la un șantier naval unde aveau loc reparații ale flotei rusești. Cel puțin 24 de persoane au fost rănite în urma atacului. Guvernatorul rus din regiunea ocupată a dat vina pe atacurile ucrainene.
Podul Crimeei a fost închis, temporar, în cursul nopții. Nu se cunoaște motivul.
Pe fondul tensiunilor ridicate din porturile de la Marea Neagră, în această perioadă are loc exercițiul militar multinațional Sea Breeze 2023-3. La exercițiul organizat de România și SUA între 11-15 septembrie pentru întărirea interoperabilității în eliminarea minelor marine iau parte și personal militar ucrainean.
*Titlul acestui articol și informațiile din cuprinsul său au fost actualizate cu datele transmise miercuri, 13 septembrie, de MApN.
Îți mai recomandăm Platforma petrolieră „Turnurile Boiko”, recucerită de ucraineni. Rușii o foloseau ca radar, heliport și în scopuri militare