Maratonul vaccinării la Timișoara, 3 zile non-stop/ Vine și trupa Cargo să se vaccineze

Inițiativa maratonului vaccinării aparține medicului Dorel Săndesc, șeful Secției ATI de la Spitalul Județean.

Anunțul de vaccinare timp de 64 de ore în weekendul 23-25 aprilie aparține Asociației de ATI „Aurel Mogoșanu” din Timișoara, care a reușit să atragă în proiect peste 500 de voluntari. Maratonul se va desfășura de vineri până duminică la Centrul de Afaceri CRAFT din Timișoara, iar vaccinarea gratuită se va face exclusiv cu vaccinul Pfizer.

Inițiativa „Pune umărul pentru Timișoara.Vaccinează-te!” este a profesorului Dorel Săndesc, vicepreședintele Asociației Române de ATI și șeful secției ATI de la Spitalul Județean: „Ajutăm cum putem să ajungem la acel număr de vaccinați care să ne permită o viață normală. Vom avea 30 de linii de vaccinare paralele și alocate 13.000 de doze de vaccin Pfizer”, a declarat profesorul Săndesc pentru Europa Liberă.

Prezentarea se va face prin înscrierea pe platforma RoVaccinare, prin telefonul unic 021.414.44.25 sau prin call center-ul primăriei, ca și până acum, cu opțiunea pentru Centrul Regional de Afaceri-CRAFT. Aflăm că mai mulți timișoreni rezidenți în Austria fac drumul până la Timișoara pentru a se vaccina, fiindcă în Austria le-ar veni rândul în toamnă.

Pune umărul și trupa Cargo, înființată în 1985, care face parte din istoria rockului timișorean. Membrii ei se vor vaccina în zilele maratonului, pentru a da un exemplu.

Entuziasmul proiectului a atras parteneri ca Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara, Primăria, Centrul Regional de Afaceri și mai ales societatea civilă care pune umărul la diseminarea informației pentru ca timișorenii să nu treacă pe lângă această oportunitate specială. Medici cu experiență, rezidenți, asistenți din toate spitalele, studenți la medicină, vor face voluntariat fără altă recompensă decât satisfacția: „Este o formă completă de motivație profesională pe care o vrem exersată de mai tinerii colegi și de studenți, fiindcă a ajuta face parte din profilul profesiei de medic”, explică Dr. Săndesc.

Fondurile necesare procedurilor de vaccinare și măsurilor igienico-sanitare au fost asigurate de Asociația de ATI din fondurile organziației.

La început au fost caravanele vaccinării

Nu este primul proiect de voluntariat inițiat de profesorul Săndesc. După ce Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunțat în noiembrie 2020 că se preconizează punerea în mișcare a unor caravane de vaccinare pentru nedeplasabili sau pentru cetățenii din zone izolate, în februarie 2021 prima caravană pornea spre Orăștioara, comună montană din județul Hunedoara, loc natal al profesorului. Au fost vaccinate atunci 180 de persoane în vârstă, cu diverse afecțiuni sau nedeplasabile. La Certeje s-au vaccinat 200 de oameni.

Echipa de voluntari timișoreni de la Spitalul Județean Timiș a parcurs până acum șase comune de munte din județele Hunedoara/Munții Orăștiei, Caraș-Severin/Banatul Montan. La șes, în Timiș, au mers la câteva centre de reabilitare pentru neuropsihici și la case de bătrâni.

Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, a găsit interesantă soluția și a susținut-o, convins că într-un județ cu multe localități de deal și de munte, unele izolate, oamenii nu vor avea șansa să se vaccineze. În comune se vaccinează astfel cam 20% din populație, cu prioritate vârstnicii.

Hunedorenii au format și ei două echipe cu 6 medici și 30 de asistente, în parte voluntari, care bat drumul satelor izolate. „De sâmbătă, 24 aprilie, pornim o campanie de vaccinare din mașină, chemăm lumea într-o parcare și îi vaccinăm în propria mașină”, ne-a spus prefectul. În județul Hunedoara au fost administrate până în prezent 75.000 de doze de vaccin.

Și în județele Neamț și Suceava au început să circule caravane de vaccinare, deocamdată pentru persoane nedeplasabile.