Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a criticat proiectul de lege privind carantina și izolarea, întocmit de Guvern și trimis Parlamentului pentru dezbatere în regim de urgență.
Liderul social-democrat a numit proiectul drept un „alt zombi legislativ”, în care apar „aberaţii majore ce atentează grav la drepturile şi libertăţile românilor”.
„Guvernul Orban naște un alt zombi legislativ și ne impune dezbatere în regim de urgență. Invităm în Parlament societatea civilă să reparăm împreună haosul PNL!
Doar la prima lectură, colegii mei au găsit în legea privind carantina și izolarea aberații majore ce atentează grav la drepturile și libertățile românilor", a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.
El a înșirat și o serie de prevederi pe care le consideră a fi de „regim totalitar":
- izolarea prevede nu doar separarea fizică, ci și aplicarea obligatorie a unui tratament inclusiv asimptomaticilor - cum s-a întâmplat deja, neconstituțional, în multe spitale;
- formularea “probabilitate ridicată de apariție și propagare a unui agent patogen” permite oricând guvernului să instituie carantină și s-o mențină oricât;
- oricine și orice poate fi suspectat ca ”potențial expus” virusului și intră în carantină, se aplică restricții și unor bunuri ale românilor, precum automobilele, de exemplu;
- Nu există nici un fel de claritate asupra duratei lipsirii de libertate; „datele științifice” nu pot constitui un criteriu valid juridic când e vorba de lipsirea de libertate, fiindcă nu oferă deloc predictibilitate;
- oferă puteri discreționare ministrului Sănătății de a dispune cele mai grave măsuri de privare de libertate când există un risc iminent, la simpla propunere a Institutului Național de Sănătate Publică, care de altfel îi este subordonat.
Marcel Ciolacu a precizat că va chema la dezbateri principalele organizații de apărare a drepturilor omului pentru a fixa proiectul de lege.
„Am auzit azi cele mai importante voci ale societății civile punctând alte exemple de derapaje dramatice pe care această lege le provoacă.
De aceea, vom invita mâine principalele ONG-uri din România specializate în apărarea drepturilor omului la dezbaterea acestei legi în comisii. Îi vom asculta și le vom prelua propunerile. Să vedem dacă PNL va considera și societatea civilă un “dușman al poporului”, pe modelul CCR!", a arătat liderul PSD.
Guvernul a aprobat în ședința de guvern de luni un proiect de lege care să pună în acord prevederile privind izolarea/carantina cu decizia Curții Constituționale. Proiectul va merge în Parlament unde guvernul a cerut dezbaterea și votarea sa de urgență.
Cu ocazia unei conferințe comune alături de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a subliniat că proiectul de lege nu este unul strict pentru COVID, ci unul care se poate referi și alte situații, precum: „epidemie declarată de Ministerul Sănătății, urgență de sănătate publică declarată de OMS, pandemie declarată de OMS, eveniment neobișnuit declarat de DSU sau Ministerul Sănătății".
Principalele prevederi anunțate de Raed Arafat în declarația de presă:
- Termenul ”carantina persoanelor” se va referi la persoane sănătoase
- Termenul ”izolare” se va referi la persoanele bolnave sau infectate
- Proiectul prevede, ca excepție, dacă e depășită capacitatea spitalelor, ca izolarea să poată fi făcută și la domiciliu
- În ce privește carantina persoanelor care vin din zone de risc, decizia o ia Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, iar implementarea ei se face de către ministerul subordonat. Se supun aprobării CNSU, dar să nu se aştepte întrunirea comitetului pentru luarea măsurilor respective.
- Prefecturile, prin Comitetele județene pentru situații de urgență, la propunerea DSP, pot aproba carantinarea unor zone din județele lor.
- Prin excepție, dacă un medic constată un risc de transmitere comunitară al unei boli extrem de contagioase, informează DSP și poate lua decizia de carantinare sau izolare până se iau măsurile la nivel zonal sau național
- Este vorba despre o epidemie declarată prin ordin al ministrului Sănătăţii sau urgenţă de sănătate publică de importantă internaţională declarată de directorul OMS sau pandemie declarată de directorul OMS sau eveniment neobişnuit constatat de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă sau de instituţiile din subordine
Proiectul de lege a fost întocmit ca urmare a deciziei CCR în care judecătorii constituționali au stabilit că instituirea, prin ordin al ministrului Sănătății, a carantinei pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate este neconstituțională.
Consecința acestei decizii a fost că, după publicarea ei în Monitorul Oficial, în lipsa unei legi, va urma o perioadă în care persoanele nu vor mai putea fi obligate să intre în carantină sau izolare, fiind necesar acordul lor.
Îți mai recomandăm Efectul deciziei CCR: Au început externările, la cerere, ale pacienților cu COVID-19