Marcel Ciolacu l-a propus pe Victor Negrescu pentru funcția de comisar european

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit joi la Bruxelles cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Premierul Marcel Ciolacu l-a propus joi, la întâlnirea cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe eurodeputatul PSD Victor Negrescu pentru funcția de comisar european din partea României. Ciolacu spune că desemnarea comisarului este atributul exclusiv al premierului.

„Am mers cu un nume. El este actualul vicepreședinte al Parlamentului European, domnul Victor Negrescu. Eu sper ca cel târziu luni să înaintăm propunerea din partea Guvernului României. Acest atribut este exclusiv al primului ministru, dar, cum este și normal, și deja am și stabilit cu domnul președinte (PNL - n. red) Nicolae Ciucă, vom avea o discuție în următoarele zile”, a declarat Marcel Ciolacu după întâlnirea cu Ursula von der Leyen, transmite News.ro

„Voi avea o discuție și cu președintele României, deoarece președintele este reprezentantul României în Consiliul European”, a mai spus Marcel Ciolacu, care susține că dorește un portofoliu „relevant” pentru România.

Victor Negrescu este propunerea premierului Marcel Ciolacu pentru un portofoliu de comisar european.

Anunțul premierului vine după ce președintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat că nu a existat în coaliția de guvernare nici o discuție despre posibilele nominalizări ale României pentru un portofoliu de comisar european.

Șapte țări UE, între care și România, nu au făcut încă propunerea de comisar european: Belgia, Bulgaria, Danemarca, Italia, Luxemburg, Portugalia şi România.

Cum se desemnează un comisar european

Fiecare stat membru al Uniunii Europene are dreptul să propună un comisar european care este ulterior aprobat de președintele Comisiei Europene.

Candidații sunt mai întâi audiați de comisiile specializate ale Parlamentului European, iar în urma audierilor primesc aviz pozitiv sau negativ.

După audieri, Parlamentului European votează întreaga echipa de comisari europeni. Comisia primește mandat numai după ce este aprobată de Parlamentul European.

Audierile candidaților pentru posturile de comisari europeni încep în septembrie, urmând ca votul în plenul Parlamentului European să fie în octombrie.

Plăți din PNRR întârziate, dar nu pierdute

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit și despre numirile în companiile de stat din energie, o problemă semnalată de Comisia Europeană.

„La mai multe companii din energie, cei de la Comisie (Comisia Europeană - n.red) au venit cu anumite incompatibilităţi sau cu anumite cutume, care ţin de aderarea României la OECD. De exemplu, Comisia consideră că un secretar de stat nu este îndreptăţit să aplice să fie membru într-un Consiliu de Administraţie. (...) Guvernul României trebuie să facă o modificare legislativă în acest sens, pentru că în acest moment, legea permite”, a spus Marcel Ciolacu.

Premierul mai spus după întâlnirea cu președintele Comisiei Europene că o anumită sumă din cererea de plată numărul 3 din PNRR va fi reţinută pe o perioadă de 6 luni, maximum 8 luni de zile.

„Asta nu înseamnă că România va pierde acei bani. Asta este negocierea. Eu îmi doresc să fie o sumă cât mai mica din cei aproape 2,1 miliarde de primit din cererea de plată”, a mai spus premierul.

Şeful Executivului a menţionat că plata unor sume din PNRR se datorează unor jaloane neîndeplinite legate de condițiile fiscale pentru microîntreprinderile, felul cum se selectează conducerile companiilor din energie companiile din energie cu selecţiile şi condițiile de construire a metroului de la Cluj-Napoca.

Îți mai recomandăm Ursula von der Leyen a fost realeasă șefă a Comisiei Europene. Cum au votat grupurile politice din PE

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.