Oficialii britanici au anunțat că au semnat un acord pentru achiziționarea a 90 de milioane de doze experimentale de vaccin împotriva coronavirusului aflat în etapa de dezvoltare, scrie AP.
Guvernul de la Londra a afirmat, conform unui comunicat emis luni, că a securizat accesul la un potențial vaccin dezvoltat de Pfizer și BioNTech, precum și un vaccin experimental aflat în faza de cercetare la Valneva.
Marea Britanie a semnat anterior un contract cu AstraZeneca pentru furnizarea a 100 de milioane de doze pentru vaccinul împotriva coronavirusului testat la Universitatea din Oxford, care este așteptată să anunțe ultimele rezultate luni.
„Guvernul are acum acces securizat la trei vaccinuri împotriva COVID-19, dezvoltate aici şi în lume, ceea ce dă Regatului Unit toate şansele de a dispune cât mai curând de un vaccin sigur şi eficient”, subliniază comunicatul oficial al executivului condus de premierul Boris Johnson.
„Milioane de persoane ar putea fi vaccinate împotriva coronavirusului", afirmă executivul britanic.
Deși este încă neclar care dintre vaccinuri se va dovedi în cele din urmă eficient împotriva coronavirusului, Marea Britanie și alte state dezvoltate economic investesc deja în vaccinuri pentru a se asigura că există destulă capacitate de producție pentru a fi furnizat pentru oricare dintre potențialii dezvoltatori.
Vaccinurile iau, în general, ani pentru a fi dezvoltate, iar acum zeci se află în fazele inițiale de testare la nivel global.
Potrivit unui interviu acordat de coordonatoarea ştiinţifică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Soumya Swaminathan, pentru agenția DPA, cercetările pentru descifrarea genomului coronavirusului au început în ianuarie, iar în şapte luni s-au făcut mari progrese, însă mai este de lucru până la obţinerea unui vaccin.
Ea a arătat că OMS are peste 20 de vaccinuri în faza de studii clinice şi că riscul este mic să eşueze chiar toate, astfel că cel puțin un vaccin pentru Covid-19 va fi gata la începutul anului viitor, iar distribuția sa în masa ar urma să se desfășoare la jumătatea lui 2021.
Îți mai recomandăm Ce este Remdesivir și de ce îl vrea toată lumea