18 petroliere rusești, sancționate de Marea Britanie. Anul trecut au transportat petrol de 6,37 mld dolari

Petrolier rusesc, inagine generică

Marea Britanie a impus sancțiuni pentru alte 18 petroliere rusești și patru nave cu gaz natural lichefiat, cel mai mare lot de sancțiuni de până acum împotriva așa-numitei „flote din umbră” a țării, a anunțat joi guvernul britanic.

Petrolierele vizate au transportat anul trecut petrol în valoare estimată de 6,37 miliarde de dolari.

Cele optsprezece petroliere au interzis în porturile din Marea Britanie și nu vor putea accesa serviciile maritime britanice, ceea ce ridică la 43 numărul total de petroliere rusești sancționate.

Printre navele sancționate se află: NS Bora, Atlas și Moskovsky Prospect.

Pe lângă petroliere, Marea Britanie a sancționat și compania rusă de gaze Rusgazdobycha JSC.

„Trebuie să combatem activitatea rusă malignă la fiecare pas, fie că este vorba de tactici ilicite care-i burdușesc cufărul de război al lui Putin, de utilizarea lor de atacuri cibernetice sau de barbarie în prima linie în Ucraina”, a declarat ministrul de externe David Lammy într-un comunicat, citat de Reuters.

Marea Britanie spune că „flota din umbră” folosește practici ilicite pentru a evita restricțiile occidentale impuse petrolului rusesc și că „acțiunea necruțătoare a Regatului Unit împotriva flotei din umbră” își propune „să înfometeze mașina de război a lui Putin”.

Guvernul britanic a declarat că lucrează cu autoritățile maritime pentru a cere navelor rusești cu asigurare suspectă dubioasă să furnizeze detalii despre statutul lor de asigurare pe măsură ce trec prin Canalul Mânecii.

„Orice actor care facilitează și sprijină activitățile maligne ale Rusiei s-ar putea expune la sancțiuni”, avertizează guvernul britanic.

Rusia respinge presiunea occidentală de a-și limita exporturile de petrol și, în ultimul an, a existat o creștere a numărului de nave care transportă mărfuri care nu sunt reglementate sau asigurate de furnizorii occidentali convenționali.

Ambasada Rusiei la Londra nu a răspuns imediat unei cereri Reuters de comentarii cu privire la sancțiuni.

Îți mai recomandăm Fost ofițer al serviciului secret rus, acuzat de SUA și Marea Britanie că face parte dintr-o grupare celebră de infractori cibernetici

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI