De asemenea, persoanelor sancționate li se va interzice să călătorească în Marea Britanie.
Liderii occidentali spun că vina pentru moartea lui Navalnîi revine autorităților ruse, inclusiv președintelui Putin.
„Cei responsabili pentru tratamentul brutal aplicat lui Navalnîi nu ar trebui să-și facă iluzii: îi vom tragem la răspundere”, a declarat David Cameron, ministrul de externe al Regatului Unit.
Marea Britanie este prima țară care a impus sancțiuni ca răspuns la moartea sa, spune Foreign Office.
De asemenea, SUA au anunțat că vor sancționa Rusia după moartea lui navalnîi și pentru războiul dus în Ucraina, țara vecină pe care a invadat-o pe 22 februarie 2022.
Guvernul britanic a cerut ca trupul lui Navalnîi să fie eliberat imediat familiei sale și să aibă loc o anchetă completă și transparentă.
Apelul Marii Britanii se alătură celei făcute de mama lui Navalnîi, care a făcut marți un apel către autorități și președintele Vladimir Putin să-i elibere trupul neînsuflețit al fiului ei. Femeia a spus că încearcă de cinci zile să-și ia fiul ca să-l poată înmormânta dar că nici măcar nu știa unde se află.
Cei sancționați de Marea Britanie sunt:
Col Vadim Konstantinovici Kalinin - șef al coloniei penale
Lt Col Serghei Nikolaevici Korjov - șef adjunct
Lt Col Vasili Alexandrovici Vîdrin - adjunct al șefului
Lt Col Vladimir Ivanovici Pilipcik - adjunct al șefului
Lt-colonelul Alexandr Vladimirovici Goliakov - șef adjunct
Col Aleksandr Valerievici Obrazțov - șef adjunct.
BBC scrie că nu există informații că vreunul dintre ei ar intenționa să călătorească în Regatul Unit.
Atunci când a anunțat sancțiuni, lordul Cameron a spus că este „clar că autoritățile ruse l-au văzut pe Navalnîi ca pe o amenințare și au încercat în mod repetat să-l reducă la tăcere”.
„Nimeni nu ar trebui să se îndoiască de natura opresivă a sistemului rus”, a adăugat el.
„De aceea îi sancționăm astăzi pe cei mai înalți oficiali ai închisorii responsabili de custodia lui în colonia penală unde și-a petrecut ultimele luni.
Între timp, prim-ministrul Rishi Sunak a declarat că Regatul Unit și aliații săi au în vedere „toate opțiunile de a cere socoteală Rusiei și lui Putin”.
Liderul laburist Sir Keir Starmer a spus că moartea lui Navalnîi ne amintește că „Putin a furat nu doar bogăția, ci și viitorul și democrația poporului rus”.
Deputatul conservator Alicia Kearns, care prezidează Comisia pentru Afaceri Externe, a declarat că măsurile Marii Britanii împotriva Rusiei trebuie „să meargă mult mai departe”.
Navalnîi, cel mai important lider al opoziției ruse din ultimul deceniu, era închis în colonia penală Lupul Polar, din Iamalia Neneția și ispășea o pedeapsă de 19 ani pentru acuzații considerate de mulți instrumentate politic.
Închisoarea este o moștenire a gulagului stalinist și este considerată un lagăr de exterminare pentru adversarii Kremlinului.
Serviciul penitenciar rus a declarat că a murit vineri la colonia penală arctică IK-3, după ce a făcut o plimbare și s-a prăbușit brusc.
Echipa lui Navalnîi susține că acesta a fost ucis la ordinul președintelui rus Vladimir Putin, despre care Navalnîi a făcut numeroase dezvăluiri privind abuzurile și corupția sa.
Familiei i s-a spus că trupul lui nu va fi eliberat timp de două săptămâni.
Mama lui a fost informată că este reținută pentru „analiza chimică”, a spus un reprezentant al Navalnîi.
Nu a existat nicio confirmare din partea autorităților ruse privind locul în care se află trupul neînsuflețit al opozantului, în timp ce eforturile familiei de a-l găsi au fost deturnate sistematic de autorități.
Soția lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, a susținut că trupul este reținut de autorități pentru a ascunde otrăvirea sa cu neurotoxina Noviciok.
Navalnîi a supraviețuit unei tentative de ucidere a sa cu Noviciok, în 2020, în timp ce se afla în Siberia pentru o investigație despre parlamentari corupți ai partidului președintelui Putin.
Putin nu a făcut niciun comentariu despre moartea sa.
Îți mai recomandăm Sancțiuni impuse Rusiei de Uniunea Europeană după moartea lui Navalnîi