Marea Britanie și Uniunea Europeană au ajuns la un acord post-Brexit

UPDATE: Uniunea Europeană şi Marea Britanie au ajuns la un acord privind relaţiile post-Brexit, anunţă Guvernul de la Londra şi oficiali europeni.

Am ajuns în cele din urmă la un acord. A fost un drum lung și sinuos, dar avem un acord de arătat la final", a anunțat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ea adaugă că acordul este „corect” și „echilibrat” și a fost „drept și responsabil” din partea celor două părți să lucreze pentru el.

Downing Street, biroul premierului britanic, a transmis că acordul respectă tot ce a fost promis britanicilor la referendumul din 2016 și în alegerile generale de anul trecut, potrivit BBC.

***

Uniunea Europeană și Marea Britanie sunt în pragul unui acord comercial post-Brexit, iar un anunț privind evoluția pozitivă a negocierilor de lungă durată și greoaie ar putea fi făcut chiar joi, 24 decembrie.

Regulile de concurență loială și drepturile de pescuit au constituit obstacole majore în calea încheierii unui acord comercial în timpul celor nouă luni de discuții sinuoase asupra unei relații comerciale post-Brexit.

Surse britanice și europene au declarat că negocierile se află în ultima lor etapă, iar negociatorii au lucrat peste noapte la Bruxelles la detalii despre un proiect de acord care se întinde pe aproximativ 2.000 de pagini.

Premierul britanic a informat cabinetul despre stadiul discuțiilor.

S-a spus că problema, nesemnificativă din punct de vedere economic dar importantă din punct de vedere politic, a drepturilor de pescuit în apele Regatului Unit este una dintre ultimele probleme majore, ambele părți căutând un compromis.

Marea Britanie a părăsit blocul pe 31 ianuarie, dar rămâne în cadrul pieței sale unice și a uniunii vamale fără tarife până la sfârșitul anului.

Un acord comercial ar evita impunerea tarifelor, a cotelor și a altor bariere comerciale care ar putea costa ambele părți miliarde în comerț și sute de mii de locuri de muncă.

Dacă părțile vor ajunge la un acord, el va trebui să treacă prin parlamentele din Marea Britanie și UE.

Dar, cu puțin peste o săptămână înainte de termenul limită de la sfârșitul anului, diplomații spun că, dacă se ajunge la un acord, ar putea fi pus în aplicare provizoriu până la vot din parlamentele din ianuarie.

În cazul în care țara iese din perioada de tranziție fără un acord de liber schimb cu UE, cele două părți s-ar baza de la 1 ianuarie pe regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) pentru a reglementa aproximativ 1 trilion de dolari în comerțul anual.

Un scenariu fără acord ar provoca perturbări grave în comerțul dintre Marea Britanie și Europa continentală și ar transmite valuri de șoc pe piețele financiare.