Decizia magistraţilor este definitivă.
Mario Iorgulescu - fiul preşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu - a provocat în 8 septembrie 2019 un accident rutier, pe şoseaua Chitilei, din Bucureşti, soldat cu moartea unui tânăr de 24 de ani.
În urma accidentului, Mario Iorgulescu a fost transportat la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias din Bucureşti, la secţia ATI, iar ulterior a fost externat pentru a fi transportat la o clinică de terapie intensivă din Italia, unde a rămas internat până în octombrie, când a fost externat şi preluat de un institut de reabilitare psihiatrică din Italia. Pe 31 octombrie, el a fost internat la o altă clinică din Italia.
El a fost trimis în judecată de Parchetul Capitalei în august 2020 pentru omor şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe.
Procurorii au scris în actul de inculpare că accidentul a fost făcut „pe fondul unei crize de gelozie şi într-o stare de furie” cu o alcoolemie de 1,96 g/l şi sub influenţa cocainei.
Mario Iorgulescu intenționa să meargă din satul Gulia, comuna Tărtăşeşti, spre un club din Parcul Herăstrău, din Capitală.
El conducea un Aston Martin model DBS cu o viteză ce depăşea cu mult viteza legală de 50 km/h în localitate, pătrunzând pe culoarea roşie a semaforului cu viteza de 145 km/h în intersecţia dintre Şos. Chitilei şi str. Teodor Neagoe, accelerând până la 162 de km/h în momentul în care a trecut de un alt vehicul care circula cu viteză redusă pe banda întâi.
Procurorii mai spun că acesta a urcat cu partea stângă a mașinii pe un scuar, a apăsat la maximum pedala de acceleraţie, pătrunzând pe contrasens şi intrând în coliziune frontală, în timp ce avea 143 km/h, cu autoturismul Audi condus de tânărul de 24 de ani care a murit pe loc.
Procurorii spun că Iorgulescu, din momentul în care a pătruns în intersecţie pe culoarea roşie a semaforului, nu a acţionat frâna, ba chiar în momentul coliziunii pedala de acceleraţie era apăsată la maximum.
„Procedând în acest mod, inculpatul a fost indiferent faţă de urmările acţiunilor sale, pe care le-a prevăzut şi acceptat, punând în pericol participanţii la trafic, lăsând producerea sau evitarea unei coliziuni pe seama hazardului şi astfel ucigând-o pe victimă cu intenţie indirectă”, se arăta în rechizitoriu.
Accidentul a avut loc în seara zilei de 8 septembrie 2019, când Mario Iorgulescu participa la o petrecere dată de familia unei prietene în satul Gulia, comuna Tărtăşeşti, din județul Dâmbovița, unde a consumat alcool.
La un moment dat, el a aflat că fosta sa iubită, de care tocmai se despărţise, se afla într-un club din Parcul Herăstrău. Martorii povestesc că el s-a certat continuu la telefon cu fosta iubită, era nervos şi ţipa, însă i-a promis gazdei că nu se va urca la volan în starea în care se afla.
La terminarea petrecerii, în jurul orei 2:50, pe fondul unei crize de gelozie şi într-o stare de furie, având o alcoolemie de 1,96 g/l şi fiind sub influenţa cocainei, el s-a urcat în maşina sa, un Aston Martin model DBS, şi a plecat spre Capitală, spune rechizitoriul.
„Victima «stătea ca un covrig, era tot rupt în el, îl ţineau doar pantalonii», era pe câmp în lateral pe partea dreaptă a autoturismului. Un martor a presupus că victima a fost proiectată pe uşa din dreapta a maşinii, după care uşa s-a blocat la loc. Victima avea ochii închişi, martorul ţipa la ea cât putea de tare, gândindu-se că, dacă ar încerca să o mute, i-ar face mai mult rău, nici nu credea că era mort, fiind sigur că medicii îl vor salva”, a povestit un martor în instanță.
Același martor a continuat: „În zonă au venit şi alte persoane. (...) Ambulanţa a sosit în circa 7-8 minute, iar în această perioadă a venit o femeie care spunea că e asistentă, i-a pus mâna la gât şi a spus că era mort şi că se duce la celălalt şofer să îl salveze, adică la inculpat”.
La câteva zile după accident, Mario Iorgulescu a fost transferat de familie în Italia, cu un avion privat, şi internat într-o clinică.
El fost trimis în judecată în lipsă, iar pe 10 februarie 2023 a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 15 ani şi opt luni în primă instanță.
În decizia de condamnare, judecătoarea Manuela Orzaţă de la Tribunalul Bucureşti a menţionat că Mario Iorgulescu avea discernământ în momentul producerii accidentului, că nu a suferit şi nu suferă nici în prezent de afecţiuni psihice care să-l împiedice să fie transferat din Italia pentru a participa la procesul intentat de autorităţile române.
Judecătoarea a completat că, dacă el are afecţiuni medicale, se poate trata fără probleme în sistemul penitenciar din România.
Îți mai recomandăm Mario Iorgulescu scapă de condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare. Dosarul va fi rejudecat