Galerie foto | Un câmp de inimi frânte: Noul cimitir din Mariupol

Această fotografie din 9 noiembrie o arată pe Irina Orfiniak la mormântul nepoatei sale Veronika, în cimitirul Starokrimske din nord-vestul orașului Mariupol. Copila a fost ucisă alături de tatăl ei când bombă a căzut lângă o mână de oameni adunați să gătească în aer liber, în perioada asediului rusesc asupra orașului.  

Irina Orfiniak, la mormântul nepoatei sale, Veronika.

Potrivit Irinei, zece persoane au fost ucise într-un atac cu mortier, inclusiv trei copii. Suflul exploziei a aruncat-o pe Veronika, fetița lovindu-se puternic de ușa de la intrarea blocului. „Ea a murit în timp ce o duceam la spital", a declarat bunica fetiței ucise pentru Reuters. „Fiul meu a fost ucis imediat”.

Rânduri întregi de morminte recent săpate în cimitirul Starokrimske, mai 2022.

Perimetrul cimitirului a fost extins masiv după ce rușii au ocupat orașul. O mare parte din morminte sunt marcate doar cu un număr.

Un grup de oameni vizitează un mormânt în cimitirul din Mariupol, pe 9 noiembrie.

Potrivit estimărilor date de autoritățile ucrainene, zeci de mii de oameni au murit în timpul asediului, care a durat aproape trei luni. În tot acel timp, civilii au trăit fără energie electrică sau apă, aflați constant sub ploaia aproape constantă a bombelor rusești.

Peste 4.600 de morminte ar fi fost săpate în cimitirul Starokrimske de la începutul invaziei Ucrainei, pe 24 februarie 2022.

În luna mai, în cimitirul Starokrimske, mai mulți groparii coboară în cavou un sicriu din lemn.

Potrivit imaginilor din satelit, cimitirul din Mariupol a continuat să se extindă rapid chiar și la câteva luni după încheierea asediului, pe măsură ce cadavrele au fost recuperate de sub ruinele clădirilor.

Muncitorii adunați la locul prăbușirii unui bloc de apartamente din Mariupol, pe 9 noiembrie.

Potrivit unui oficial ucrainean, cadavrele a 200 de persoane au fost găsite în subsolul unui bloc de apartamente prăbușit în Mariupol. Mulți localnici au căutat adăpost în subsoluri în perioada asediului pentru a se adăposti de gloanțe și de schijele bombelor.

O fetiță privește într-un mormânt săpat la marginea unui drum în timpul asediului de la Mariupol, aprilie 2022.

O parte din cei îngropați în parcurile și spațiile verzi din Mariupol au fost ulterior mutați în cimitirul Starokrimske.
 

Mai multe morminte marcate cu anul 2022, anul morții celor îngropați în cimitirul Starokrimske, 9 noiembrie 2022.

Albert Nosov, un localnic din Mariupol aflat la cimitir în acea zi, a declarat pentru Reuters că a venit în vizită la mormântul fiului său cu handicap, Valeri, care a murit de hipotermie în timpul asediului. „Nu era apă, nu era căldură, nimic. Nu am putut avea grijă de el cum trebuie”, a spus bărbatul în vârstă de 85 de ani. „Mai întâi a fost îngropat chiar lângă blocul nostru de apartamente - din cauza luptelor (intense, n.r.) - iar mai târziu a fost reîngropat aici”.

Noi imagini dintr-un cimitir recent extins din Mariupol surprind tragediile provocate de invazia rusă.