Actorul Marius Manole a returnat, luni dimineață, decorația Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler primită în 2016 de la președintele Klaus Iohannis. Manole este doar unul dintre artiștii și oamenii de cultură care au protestat în ultimele zile față de cooptarea PSD la guvernare.
„L-am votat pe președinte și țin minte noaptea în care a fost ales. Ce mare bucurie era pe străzi că, în sfârșit, PSD-ul nu mai putea face rău acestei țări. Urma să avem un președinte care ține cu țara. Ghinion. Nu l-am avut”, a scris Marius Manole, duminică, pe pagina sa de Facebook, în mesajul în care a anunțat că va returna decorația și și-a exprimat nemulțumirea față de intrarea PSD la guvernare „pe ușa din față, pe covorul roșu”.
Pe pagina de Facebook a lui Marius Manole au fost postate numeroase comentarii care îl felicită pentru gestul de a returna decorația, dar și unele care arată că distincția a fost acordată de instituția prezidențială, de România, nu de o persoană, iar gestul ar fi unul nepotrivit.
Marius Manole nu este singurul artist care și-a exprimat nemulțumirea față de colaborarea PNL cu PSD în vederea formării unui guvern. Actrița Oana Pellea a scris în 16 noiembrie pe pagina sa de Facebook: „Îmi iubesc țara, dar nu-mi iubesc guvernanții. Păcat de țara asta frumoasă. Consider că trăim un moment profund nefast pentru România. Am sperat într-o Românie democratică, civilizată, europeană. Am fost dezamăgită, trădată, mințită. /.../ Votul meu a fost trădat și batjocorit de către domnul Iohannis și de către cei de la Putere”.
Prin postarea de pe Facebook, Oana Pellea, care s-a implicat în mișcările civice începute în 2017, transmite că nu mai are „resurse de speranță. /.../ Mă retrag în profesia mea. În cărțile mele… în țara din inima mea (care se numește tot România)”.
Potrivit politologului Vladimir Tismăneanu și scriitorul Radu Paraschivescu s-ar afla printre cei care și-au returnat decorațiile.
Paginile de Facebook ale mai multor personalități culturale și civice au analizat critic, în ultima perioadă, alierea PNL cu PSD și atitudinea președintelui Iohannis în timpul crizei politice. Acesta a fost criticat pentru rolul său în excluderea USR de la guvernare, pentru neimplicarea într-o rezolvare rapidă a instabilității guvernamentale în plin val IV al pandemiei de Covid și pentru dezinteresul față de problemele pe care le are România sugerat de declarații precum cea de promovare a golfului.
Îți mai recomandăm De ce se agață Cîțu de scaunul de premier. Trei motivePreședintele este considerat de criticii săi responsabil pentru previzibila revenire a PSD la guvernare, la nici un an de la alegerile în urma cărora se formase o alianță PNL – USR – UDMR.
Pagina de Facebook a președintelui, unde acesta a anunțat consultările de luni, dar nu a postat niciun mesaj la comemorarea victimelor de la Colectiv, include sute de comentarii critice în acest sens.