Șeful NATO: Ucraina trebuie să se afle într-o poziție de putere pentru a începe negocieri de pace

Șeful NATO, Mark Rutte, spune că Ucraina trebuie ajutată „pentru a ne asigura că prin schimbarea traiectoriei conflictului poate ajunge în acea poziție de forță” de care are nevoie pentru a începe negocierile de pace cu Rusia.

Ucraina nu este în prezent în măsură să înceapă negocierile de pace cu Rusia, a declarat șeful NATO, Mark Rutte, membrilor Parlamentului European pe 13 ianuarie. El a adăugat că este convins că pacea poate fi una durabilă numai dacă Ucraina vine la negocieri dintr-o poziție de forță.

Evaluarea șefului NATO vine în timp ce forțele ruse își concentrează principalele eforturi ofensive în jurul orașului Pokrovsk din regiunea estică Donețk și în regiunea rusă Kursk.

Ucraina „nu poate negocia în acest moment dintr-o poziție de forță”, a spus Rutte. „Trebuie să facem mai mult pentru a ne asigura că prin schimbarea traiectoriei conflictului pot ajunge în acea poziție de forță”, a adăugat șeful NATO.

Afirmațiile lui Mark Rutte de la Parlamentul European vin cu o săptămână înainte de învestirea președintelui ales al SUA, Donald Trump. Acesta a promis că va încerca să pună capăt rapid războiului din Ucraina.

Promisiunile au stârnit temeri că sprijinul SUA pentru Kiev ar putea scădea, iar liderii Ucrainei ar putea fi forțați să facă concesii majore, inclusiv teritoriale.

„Cu toții vrem ca acest război să se termine, dar mai presus de toate, vrem ca pacea să dureze”, a spus Rutte. „Pacea nu va dura dacă Putin va obține ceea ce vrea în Ucraina, pentru că atunci va merge înainte”, a spus șeful NATO.

Îți mai recomandăm Mark Rutte: NATO nu este pregătită de o confruntare cu Rusia, trebuie să treacă la mentalitatea de război

Mark Rutte a insistat din nou că Europa trebuie să-și crească masiv cheltuielile pentru apărare și a afirmat că pragul alianței, de 2% din produsul intern brut, „nu este suficient” pentru a face față amenințărilor venite din partea Rusiei.

„Dacă nu o facem, suntem în siguranță acum, dar nu și în patru sau cinci ani”, a spus oficialul NATO.

Pe câmpul de luptă din Ucraina, situația rămâne tensionată în jurul orașului Pokrovsk și în Kursk, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei pe 13 ianuarie.

Forțele ruse au atacat repetat pozițiile ucrainene din așezările din jurul Pokrovsk.

De asemenea, forțele ucrainene „au respins cu succes” 11 atacuri inamice în Kursk, potrivit Statului Major de la Kiev.

În regiunea Sumî, o femeie de 54 de ani a murit, iar soțul ei de 65 de ani a fost rănit după un atac cu dronă asupra mașinii lor, a transmis procuratura regională pe Telegram.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe 13 ianuarie că a discutat din nou cu președintele francez Emmanuel Macron ideea ca „contingentele partenere” occidentale să fie desfășurate în Ucraina.

Vorbind în discursul său de seară, liderul ucrainean nu a precizat dacă e vorba despre trimiterea de către Occident a trupelor de luptă sau a forțelor de menținere a păcii ca parte a unui acord pentru a pune capăt războiului.

El a descris conversația cu Emmanuel Macron ca fiind „destul de lungă și detaliată” și a spus că aceasta a abordat sprijinul militar, inclusiv diverse forme de apărare și pachete de arme pentru Ucraina.

Îți mai recomandăm Ucraina obține informații de la soldații nord-coreeni capturați despre alianța Rusia - Coreea de Nord

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.