Marșul „Împreună pentru siguranța femeilor” 2024, în imagini

Prima ediție a Marșului a avut loc în 2014, iar de la an la an, numărul participanților a crescut.
Organizatorii, Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței domestice (VIF), spun că ediția din 2024 a strâns cei mai mulți participanți. 

Pancarte pe treptele Teatrului Național. 

Prin Marșul pentru siguranța femeilor se dorește o lume în care fetele și femeile să trăiască în siguranță, în care violența de gen să fie descurajată și sancționată. 

În 2024, tema evenimentului a fost violența sexuală, un subiect tabu, slab reflectat în presă, pentru care politicile publice sunt prea puține, spune Rețeaua VIF. 

În România, una din patru femei a fost agresată fizic sau sexual de partener sau de fostul partener, iar în primele cinci luni ale anului, Ministerul Afacerilor Interne a intervenit în peste 50.000 de cazuri de violență domestică. 

În ultimul an au fost expuse mai multe cazuri de abuzuri petrecute în universitățile românești, în care au fost implicate cadre didactice. În acest context, s-a cerut toleranță zero pentru orice formă de hărțuire sexuală. 

 

Prin acest marș a fost atrasă atenția și asupra numărului mare de fete tinere (11-14 ani) care trăiesc într-o uniune consensuală sau care sunt deja mame. 

Pentru asta, s-a cerut incriminarea căsătoriei forțate. 
 

Una dintre revendicări: consiliere gratuită din partea Statului pentru supraviețuitoare. 

Participanții mergând spre Piața Victoriei. 

Unele dintre cele mai des întâlnite mesaje au fost „femei puternice” și „nu înseamnă nu”. 

Pancartă prin care se cer universități sigure. 

Activistele spun că universitățile ar trebui să le explice studenților care sunt diferitele tipuri de abuz care pot avea loc și să implementeze mecanisme clare de sancțiune a acestora.

„Ieșim la marș pentru a promova o cultură a respectului și a consimțământului, în care învățăm să respectăm limitele celor din jur, să prețuim egalitatea de gen și diversitatea oamenilor”, transmite Rețeaua VIF.

De-a lungul traseului, participanții s-au oprit și au scandat mesaje precum „Libere, libere! Libere, puternice!”. 

Manifestația, ajunsă în zona Piața Romană. 

5.000 de ordine de protecție provizorii au fost emise din ianuarie până în mai 2024. Pentru o mai bună supraveghere a agresorilor, participanții doresc implementarea unor măsuri mai clare, din partea poliției. 

Marșul s-a încheiat în Piața Victoriei. 

Manifestații au mai fost și în Iași, Timișoara și Baia Mare. La Cluj-Napoca, evenimentul se desfășoară în 27 octombrie.