Protest al femeilor de 8 martie. Ieșim în stradă pentru dreptul nostru de a decide asupra propriului trup
Mai multe zeci de femei au protestat miercuri, de Ziua Internațională a Femeii, împotriva restrângerii dreptului la avort și a tratamentului acordat de stat femeilor care vor să facă avort sau pentru identificarea virusului care produce cancerul de col uterin.
De ce protestează femeile de 8 martie:
Spitalele de stat nu mai fac avorturi la cerere, iar dacă fac „sunt prea scumpe pentru multe dintre noi.” Clinicile private profită de pe urma disperării femeilor - se ajunge la costuri de peste 4000 lei pentru un avort. Identificarea tulpinilor HPV care provoacă cancerul de col uterin costă peste 400 de lei și nu este decontată. Vaccinul anti-HPV, care ar salva vieți, costă 2000 lei pentru 3 doze. Este gratuit doar pentru fetele între 11-18 ani și este recomandat inclusiv băieților. Nu există contracepție gratuită. Din 240 de cabinete de planificare familială, mai există 119, cu activitate foarte redusă, nu oferă contraceptive gratuite. Numărul mamelor minore este în continuă creștere. Și nu, problema nu este culturală, specifică minorității rome, ci este una care se întâmplă la nivel național, și la ni
„Pe 8 martie ieșim în stradă pentru a condamna orice inițiativă care rezultă în limitarea dreptului femeilor de a decide cu privire la propriul corp. Ieșim în stradă pentru a atrage atenția asupra efectelor devastatoare pe care astfel de măsuri le pot avea asupra integrității și autonomiei femeilor, dar și asupra familiilor, comunităților și societății în ansamblul său”, spun organizatoarele protestului.
Organizatoarele protestului au pichetat pe rând: Guvernul României, Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor din România, Parlamentul României, Ministerul Educației, cărora le-au remis revendicările lor, trimise și direcțiilor de protecție a copilului, managerilor de spitale și autorităților locale care au în subordine spitale publice.
Harta județeleor în care spitalele refuză să facă avort.
Femeile au protestat împotriva intervenției Bisericii în deciziile care privesc dreptul femeii de a decide asupra propriului trup.
Protestatarele au comemorat și victimele decretului ceaușist din 1966, care interzicea avortul, în urma căreia a apărut o întreagă generație de „ceaușei”, cei mai mulți dintre ei copii nedoriți, născuți pentru „producția de oameni la hectar”. Femeile care încercau să comită o întrerupere de sarcină și medicii care le ajutau erau anchetați de Securitatea ceaușistă, iar multe dintre ele omorâte în bătaie.