Mărturia lui Mueller nu a adus date noi, dar a întărit concluzia raportului: Rusia s-a amestecat, încercând să influențe alegerile din SUA

Investigatorul independent Robert Mueller a depus mărturie în fața a două comisii ale Camerei Reprezentanților în privința amestecului Rusiei în alegerile din 2016 pentru Casa Albă

Investigatorul independent Robert Mueller a depus mărturie ieri în fața a două comisii ale Camerei Reprezentanților, controlate de democrați.

Președintele Trump a declarat că depozițiile lui Robert Mueller reprezintă o înfrângere categorică pentru democrați. Aceștia însă arată că investigatorul independent a afirmat public ceea ce spusese și în raport, și anume că investigația nu l-a declarat pe Trump nevinovat, că a fost organizată într-o manieră nepărtinitoare și profesionistă, ca s-a încercat obținerea unui interviu cu președintele, dar că acesta a refuzat timp de un an și că răspunsurile date de șeful executivului „în scris” nu au fost întotdeauna sincere și corecte.

Este o victorie pentru vreuna dintre taberele politice?

Greu de stabilit. Prezența lui Mueller în fața Congresului nu a adus nimic nou, așa cum fostul director FBI spusese că se va întâmpla, el nu a facut altceva decât să confirme cele scrise în raport, dar faptul că Mueller s-a exprimat public cu privire la cele constatate are valoare.

Dacă are suficientă valoare ramâne de văzut, este posibil ca publicul să fie de-acum saturat cu informație despre acest caz și să nu mai reacționeze, în afara cazului în care apare ceva nou. Ori nu a fost cazul.

În legatură cu un singur aspect nu există dubii, și anume faptul că Rusia s-a amestecat și a încercat să influențeze alegerile americane din 2016.

Robert Mueller a spus că aceasta este o problemă care trebuie rezolvată, avertizând că Rusia și alte țări au capabilități și intenția de a continua să se amestece în alegeri și să compromită democrația în America.

El l-a criticat pe Trump pentru că, în repetate rânduri, a lăudat în campanie Wikileaks, despre care oficialități americane spun că ar fi acționat ca o agenție de spionaj ostilă Americii.

Mueller a caracterizat declarațiile de atunci ale candidatului Trump ca fiind „cel puțin problematice”, pentru că au părut să ofere speranța și să încurajeze ceea ce este și trebuie considerat comportament ilegal.

Cu privire la alegațiile lui Trump, potrivit cărora investigația cu privire la amestecul Rusiei în alegeri ar fi fost o „vânatoare de vrăjitoare” și o înșelătorie motivată politic, Mueller a spus răspicat că nu așa au stat lucrurile. Alegatiile impotriva presedintelui Trump sunt serioase, dar nu și noi.