Cornelia Nițipir este șefa Clinicii de Oncologie a Spitalului Universitar de Urgență Elias din București, medic primar oncolog și conferențiar universitar. Spune că, în lume, un deces din 6 este generat de cancer, iar în România cele mai frecvente cancere sunt cele pulmonare, cancerele de prostată, mamare și colorectale.
Cancerul este acea perturbare masivă în genomul unei celule, cea mai mare provocare a sistemului imun fiind aceea că trebuie să lupte cu o celulă proprie modificată, explică doctorița.
„La cancerul colorectal, cancerul de col uterin, cancerul mamar, se poate face screening, pentru că ele, până să apară într-o formă care să fie practic cancer, sunt întâi precedate de leziuni precanceroase, apoi apar o serie de modificări. De aceea este important screening-ul”, spune aceasta.
„Nu ne mai miră cancerele colorectale la persoane de 40 de ani”
Atunci când era copil, doctorița Nițipir spune că nu auzea pe nimeni în jurul ei să aibă cancer sau era ceva extrem de rar: „Acum, cam toți cunoscuții mei au pe cineva cu cancere în familie, inclusiv eu.”
Ce anume duce la apariția cancerului? Sunt foarte mulți factori, susține medicul, aceștia reprezentând din punct de vedere genetic doar 10%, restul de 90% fiind tot ce înseamnă factorii de mediu, modul nostru de viață.
Cancerele colorectale erau întâlnite acum 20 de ani doar la oamenii în vârstă: „Știu că am văzut un prim caz când eram rezidentă și era cineva care avea o vârstă de peste 70 de ani, iar acum nu ne mirăm deloc când vedem cancere colorectale la 40 de ani.”
Îți mai recomandăm Cum arată o secție oncologică renovată cu fonduri strânse de un ONG. „Fără banii din sponsorizări nu ar exista asemenea proiecte”Un organism stresat are o imunitate mai scăzută, iar stilul de viață contează foarte mult: „Fumatul, consumul de alcool, lipsa exercițiului fizic, obezitatea toate determină o inflamație. Exercițiul fizic scade inflamația și crește și imunitatea. Și de aceea este atât de important, iar sarcopenia, adică scăderea masei musculare, este un factor de risc pentru cancer.”
O schimbare a stilului de viață ar putea preveni apariția cancerului? „În principiu da și sunt foarte mulți pacienți supraviețuitori de cancer care spun: mi-am schimbat modul de viață, dorm mai mult. În timpul somnului, noi sintetizăm niște celule NK, Natural Killer, care sunt imunitatea noastră înnăscută contra cancerului.”
Vedeți aici SmartJob pe YouTube
„Atitudinea poate crește imunitatea”
Diagnosticul de cancer este asemuit cu cea mai mare dramă din viața unui om, este perceput ca o sentință, ca și cum pacienților le moare copilul sau cineva foarte drag, spune Cornelia Nițipir, iar primul an este cel mai greu.
Ce trebuie să știe cei diagnosticați, explică aceasta, este că ultimele descoperiri medicale în privința tratamentului oncologic au făcut ca foarte multe cancere să fie curabile și foarte mulți pacienți să intre în categoria long survivals (supraviețuiri îndelungate n.r.).
Ascultați podcastul SmartJob
Your browser doesn’t support HTML5
Admite, însă, cât de importantă este și atitudinea pacientului în fața bolii, căci atitudinea poate face diferența între cei care pot lupta și cei care renunță: „Atitudinea pe care o are un pacient și felul în care el învață să trăiască cu această boală îi crește și capabilitatea sistemului lui imun să lupte cu această boală, pentru că este clar că gândurile ne creează aceste atitudini. Este important ca diagnosticul să nu fie văzut ca o sentință.”
Toate datele spun că sistemul imunitar al pacientului este mult mai bun atunci când are o stare psihică bună și este cooperant, explică doctorița, el observă mai bine care sunt reacțiile adverse, iar medicii pot avea o serie de feedback-uri care îi ajută în continuarea tratamentului.
Îți mai recomandăm Când te-ai lăsat ultima oară de fumat? Nicotina, substanța care dă cel mai repede dependență„Sunt date clare că există această legătură minte – corp. Stresul cronic, adică stresul pe termen lung, scade imunitatea, face ca celulele să nu se mai repare bine și apare inflamația. Cei care practică o serie de tehnici de meditație, de relaxare, au o imunitate mai bună”, susține medicul.
Foarte mulți pacienți se schimbă radical și recunosc că, atunci când au fost diagnosticați, nu mai aveau grijă de ei și erau foarte triști: „Chiar am pacienți care au spus că cancerul i-a salvat.”
Cu toată apăsarea și cu toate greutățile acestei meserii, ar mai alege-o încă o dată? „Da, absolut. Îmi sunt dragi toți pacienții mei. Sunt foarte fericită că am foarte mulți medici care s-au format la noi în clinică. E foarte important să ai echipă în meseria asta, întotdeauna îi încurajez să nu rămână singuri într-un loc, să-și facă echipă, să colaboreze”, spune Cornelia Nițipir.