Ce spune un medic de terapie intensivă din Franța despre cazul de la Spitalul Sf. Pantelimon

Zeci de angajați ai Spitalului de Urgență Sfântul Pantelimon din București au întrerupt munca într-o grevă spontană, pe 7 august, în semn de protest față de arestarea a două colege.

Dan Longrois, profesor de terapie intensivă de origine română, a explicat că, în primul rând, în Franța există o legislație și reglementări detaliate care se aplică special bolnavilor care ajung în faza terminală.

Fost membru al Comitetului Științific al Societății franceze de Anestezie și Terapie intensivă, profesorul Dan Longrois a spus despre bărbatul de 54 de ani decedat în mod suspect la Spitalul de urgență Sfântul Pantelimon că, în asemenea cazuri, sunt foarte importante procedurile, iar legislația îi pregătește pe medici și pe membrii familiei pentru ce este mai rău.

Medicul mai afirmă că e foarte probabil că pacientul era în șoc refractar, și că în această situație, noradrenalina care i-a fost administrată, nu l-ar mai fi ajutat. De asemenea, el combate teoria că reducerea dozei de noradrenalină ar fi dus la apariția stopului cardio-respirator și ar fi provocat decesul.

„Eu cred că, cu sau fără noradrenalină, ținând cont de comorbiditățile, bolile pe care le avea acest pacient (...) din nefericire, rezultatul ar fi fost același”, a declarat prof. dr. Dan Longrois, specialist în terapie intensivă, conform Știrile ProTV.

Specialistul afirmă că, în cazurile care sunt terminale, cadrul legal din Franța prevede că de pacienți se ocupă o echipă de doctori specialiști din alte servicii de terapie intensivă: „Sunt invitați să schițeze și să înscrie în dosarul medical o strategie de limitare a escaladei terapeutice.”

Făcând referire la noradrenalină - potrivit procedurilor franceze - reducerea se poate face brusc, tocmai pentru că medicamentul nu mai ar mai avea efect.

Îți mai recomandăm Doi medici închiși pentru 30 de zile, o asistentă sub control judiciar și multe întrebări

„Când lucrurile sunt în faza terminală, ceea ce este cazul acestui pacient, se limitează, adică se decide că se scade și concentrația de oxigen, se scad și dozele de noradrenalină. Bineînțeles că tratamentul împotriva durerii este continuat”, a adăugat profesorul Dan Longrois.

„Soluția care ni se pare onorabilă și umană este, într-adevăr, ca fiecare țară să aibă proceduri pentru fazele terminale ale bolilor. Și atunci evită foarte multe discuții (...) că o societate acceptă că medicina nu poate tot, terapia intensivă nu poate tot și, la un moment dat, trebuie să acceptăm inevitabilul, care, din când în când, este, din nefericire, decesul pacientului”, a mai spus el.

Detaliile din anchetă care incriminează medicii acuzați

Ancheta procurorilor în dosarul „Spitalul Sf. Pantelimon” a început pe 11 aprilie, după o sesizare a directorului de îngrijiri medicale.

Două doctorițe au fost arestate preventiv pe 8 august, acuzate de omor cu premeditare, după ce i-ar fi modificat unui pacient medicația care îl ținea în viață.

Procurorii spun că două doctorițe de la Terapie Intensivă au conceput și pus în executare un plan care consta în reducerea bruscă a medicației pentru a provoca decesul pacientului după ce au apreciat că „nu mai este oportună menținerea (sa) în viață”.

Pentru a-și ascunde faptele, un indiciu al procurorilor, coroborat cu declarațiile martorilor, este că cele două scădeau doza de noradrenalină, fără să mai consemneze în fișa pacienților.

Un alt element în sprijinul acuzațiilor este că medicii modificau debitul de oxigen administrat pacienților, după cum le-a declarat anchetatorilor o infirmieră, sau le punea ser fiziologic în injectomat, în loc de noradrenalină.

De asemenea, la percheziția făcută acasă la medicul M.A.M., procurorii au găsit liste cu pacienții decedați și cu asistenții care erau de serviciu când s-a produs decesul.

Îți mai recomandăm Moartea dlui M.M., doctorița numită „Doamna cu coasa” și agenda din casa medicului de la Spitalul Sfântul Pantelimon

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.