Medic: „Nu v-am cerut nimic altceva decât să ne lăsați să ne facem treaba”

„Suntem și noi oameni, și eu aș vrea să stau acasă mai mult cu copilul meu /.../ Diferența e că, din păcate, noi nu putem să lăsăm armele jos, noi trebuie să muncim", a spus medicul Bogdan Dinu în urma protestelor anti-restricții care s-au îndreptat și împotriva medicilor.

Sunt consternat și oarecum furios, nu din cauza protestelor în sine, care pot avea o justificare personală, dar cred că s-a ajuns prea departe cu violența și agresivitatea la adresa medicilor și a personalului din spitale, iar lucrul acesta este inacceptabil", a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, marți, după protestele din seara anterioară față de restricțiile impuse de autorități. În Bacău, de exemplu, protestatarii au blocat intrarea spitalului județean și au scandat împotriva medicilor.

Mai mulți medici au participat la conferința de presă organizată la Ministerul Sănătății și au vorbit despre lupta lor cu boala și despre ce înseamnă pentru ei atacurile protestatarilor.

Ce spun medicii

Simin Florescu, managerul interimar al Institutului „Matei Balș” a spus că în ultimele luni a avut la spital familii întregi bolnave.

Privim cu foarte mare stupoare la această idee că masca ar fi o botniță, că masca ar fi un căluș. Masca e un mijloc de protecție.
Simin Florescu

Privim cu maximă îngrijorare la ce se întâmplă în jurul nostru și în spitalul nostru. În ultimele luni observăm cu foarte mare durere cum familii întregi care se îmbolnăvesc în cascadă. Fii și fiice care vin și ne spun că tocmai ne-am îngropat părinții. Apoi apar și copiii ”, a spus Simin Florescu, care a spus că situația nu e „romanțată”, ci este una reală.

„Și noi trebuie să ne ocupăm de toți, să avem grijă atât de starea lor fizică, cât și de probleme lor psihologice care apar în acest context. Trebuie să fie toată lumea conștientă că noi nu știm ce fel de formă de boală o să facem. Există niște statistici, e adevărat, dar statisticile sunt doar statistici, nu există o regulă sută la sută valabilă. De aceea, privim cu foarte mare stupoare la această idee că masca ar fi o botniță, că masca ar fi un căluș. Masca e un mijloc de protecție”, a spus Simin Florescu.

Un alt medic care a fost prezent la Ministerul Sănătății a fost medicul Ștefan Lazăr de la Spitalul „Victor Babeș" care a spus că în ultimul an medicii infecțioși s-au luptat cu pandemia.

Din ce în ce mai mult tindem să fim tratați cum nu merităm. A huidui o ambulanță mi se pare absolut de neînțeles. Noi ne vom face treaba. Demersul nostru de azi nu este menit să arătăm cât de eroi suntem noi. Noi ne vom face treaba, dar în momentul asta o facem cu extrem de mare dificultate. Faptul că ne vin pacienți în insuficiență respiratorie severă pe care noi nu putem să-i manageriem că nu mai avem unde și începem și sunăm de la un spital la altul și comunicăm cu toată lumea. Ca și medic de gardă jumătate din timp îl alocăm acestor telefoane. Facem asta zilnic. Și cu toții. Și unii dintre noi au momente în care mai clachează și ceilalți trebuie să-l susțină, să-l ridice”, a spus medicul Ștefan Lazăr.

Și eu aș vrea să stau acasă mai mult cu copilul meu. /.../ Nu v-am cerut nimic altceva decât să ne lăsați să ne facem treaba.
Bogdan Dinu

Un alt medic, Bogdan Dinu, de la secția SMURD a Spitalului de Urgență București, a spus că medicii înțeleg impactul psihologic pe care le au restricțiile. „Suntem absolut alături de toți acei oameni, suntem și noi oameni, și eu aș vrea să stau acasă mai mult cu copilul meu sau să merg în vacanță. Diferența este că, din păcate, noi nu putem să lăsăm armele jos, noi trebuie să muncim /.../ Suntem rugați în fiecare zi să dăm câte o gură de aer spitalelor. Nu v-am cerut nimic altceva decât să ne lăsați să ne facem treaba”, a spus Bogdan Dinu.

Ministrul e solidar, dar nu poate face nimic

Cei care au fost azi noapte în curți ale spitalelor, la Bacău, la Galați și nu numai, aș spune că au greșit și m-aș opri deocamdată aici. În aceste spitale sunt tratați semeni de-ai lor, sunt tratați oameni care au neapărată nevoie de îngrijire medicală. Sunt oameni în ATI, sunt oameni care încearcă să se lupte pentru propria viață şi de multe ori în faţa spitalelor sau chiar în curtea spitalelor sunt aparţinătorii acestor oameni care aşteaptă veşti bune. Cu siguranţă nu aşteaptă ca cei care ar trebui să se concentreze pe a-i salva, de a-i ajuta să fie înjuraţi, să fie învinovăţiţi de lucruri care nu au nicio legătură cu realitatea”, a declarat Vlad Voiculescu.

În ceea ce privește personalul medical, Vlad Voiculescu spune că „nici în război", medicii, asistenții și infirmierele nu sunt atacați.

Îți mai recomandăm Noi proteste în Bucureşti şi în marile oraşe faţă de restricţiile COVID

E un an de zile de când oamenii din spitale, medici, ambulanțieri, asistente se luptă pentru viața oamenilor. Ignoranța nu justifică astfel de acțiuni și ceea ce s-a întâmplat ieri în curtea unor spitale nu ar trebui să se mai întâmple”, a spus Voiculescu.

Ministrul Sănătății susține că vrea să numească restricțiile măsuri de siguranță „Restricțiile din România nu sunt mai dure decât în alte țări, iar atunci când spun că vor 'o țară ca afară', românii ar trebui să își amintească că și alte țări au adoptat restricții, unele chiar mai dure, iar acestea sunt respectate”, a declarat Vlad Voiculescu.

Cel de-al treilea val al pandemiei, cel pe care îl traversăm acum, ar putea fi ultimul cu urmări grave, dacă românii vor alege, în perioada următoare, să se vaccineze", a subliniat ministrul Sănătății. În următoarele 3 luni vor ajunge în România peste 7 milioane de doze de vaccin”, a mai spus ministrul, care a spus că vor fi suficiente doze de vaccin în lunile următoare.

Ministrul Sănătății a mai arătat că România își va crește cu 200 numărul de paturi ATI și va ajunge la o capacitate de 1.600 de paturi.

Îți mai recomandăm Covid-19| Circa 6.200 de cazuri noi și 175 de decese. Peste 1.400 de persoane la ATI

Secretarul de stat, medicul Andreea Moldova, a făcut apel la populație să respecte medicii și măsurile de protecție. „Pandemia încă își arată adevărata față, iar pericolul încă nu a trecut. Ceea ce se contestă atât de mult, purtarea măștii, este ceea ce ne-a protejat de îmbolnăviri. Măsurile de protecție nu au un rol coercitiv sau punitiv, sunt măsuri care ne ajută să trecem peste acel val și care au fost aplicate și în alte țări. Cu cât măsurile acestea vor fi mai puțin ferme sau vor fi eludate de populație, cu atât menținerea lor se va prelungi", spune și secretarul de stat Andreea Moldovan.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a susținut, marți, o conferință de presă.

Conferința susținută de Vlad Voiculescu este prima de acest fel după ce săptămâna trecută premierul Florin Cîțu a declarat că „ar fi important" ca Ministerul Sănătății să aibă săptămânal conferințe de presă în care să fie prezentate evoluția pandemiei, așa cum CNCAV organizează astfel de conferințe în fiecare zi de marți.

„Sper ca de săptămâna viitoare să nu fie doar o conferinţă de presă a CNCAV, să fie şi a Ministerului Sănătăţii, săptămânal", a declarat premierul Florin Cîțu.