Dmitri Medvedev, fostul președinte și partener de multă vreme al lui Vladimir Putin, a câștigat un nou mandat de cinci ani ca președinte al partidului de guvernământ Rusia Unită.
El a fost ales în unanimitate la un congres de partid din 4 decembrie, care i-a readus pe alți lideri veterani în posturi de conducere.
Medvedev este în prezent vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, o parte independentă a administrației prezidențiale cu influență formală și informală asupra politicilor legate de securitate.
Îți mai recomandăm Rusia a mobilizat, la granița cu Ucraina, forțe capabile să susțină o invazie rapidăAlegerile din septembrie au evidențiat scăderea sprijinului popular pentru Rusia Unită.
Criticii spun că a fost nevoie de eliminarea sistematică a contestatarilor, precum liderul întemnițat al opoziției, Alexei Navalnîi, de fraude la vot și de resurse administrative masive pentru a menține la putere Rusia Unită, susținută de Kremlin, precum și de un control strict asupra guvernului, în condițiile scăderii drastice a nivelului de trai pentru majoritatea rușilor.
Îți mai recomandăm Deputații ruși au adoptat legea care oferă imunitate pe viață președinților„Vom încerca să ajutăm fiecare persoană, indiferent de convingerile sale politice”, a spus Medvedev delegaților după realegerea sa.
Medvedev a ocupat funcția de președinte pentru un mandat, din 2008 până în 2012, făcând rocada cu Putin, pentru a-i permite să respecte limita constituțională de două mandate consecutive la conducerea Rusiei.
Boris Grîzlov a fost reales președinte al Consiliului Suprem al Partidului Rusiei Unite, post pe care îl deține din 2002.
Andrei Turchak a primit și un nou mandat, ca secretar al consiliului general al Rusiei Unite.
Rusia Unită era cotată în sondate pe primul loc în sondaje, cu 28,6%, la sfârșitul lunii noiembrie, potrivit agenției de sondaje de stat VTsIOM, iar Partidul Comunist pe locul doi, cu aproximativ 18%.
Mandatul actual al lui Vladimir Putin la conducerea țării este marcat de întemnițarea oponenților politici, de o nouă consolidare a influenței Kremlinului asupra presei, de înăsprirea interdicțiilor privind disidența și utilizarea unei legi controversate a „agenților străini”, în baza căreia pot fi închise ONG-urile și jurnaliştii independenţi.
Îți mai recomandăm Moscova anunță organizarea unui summit online Biden - Putin