Un nou mesaj RO-Alert pentru nord-est judeţului Tulcea. MApN: sistemele radar au indicat două ținte aeriene

Locuitorii din nord-estul județului Tulcea au fost avetizați să se adăpostească.

Un mesaj RO-Alert a fost transmis, miercuri seara (23 oct.), pentru zona de nord-est a judeţului Tulcea, cetăţenii fiind avertizaţi că există posibilitatea căderii unor obiecte în zona graniţei cu Ucraina. Oamenii au fost sfătuiţi să se adăpostească în beciuri sau să rămână în casă, departe de geamuri şi pereţi exteriori.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea au anunţat că, miercuri seara, a fost transmis un mesaj RO-Alert pentru zona de nord-est a judeţului, după ce structurile de apărare şi securitate naţională au interceptat un posibil atac asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei.

„Menţionăm că aceste mesaje au rolul de informare a populaţiei despre faptul că sunt posibile atacuri ale Federaţiei Ruse asupra teritoriului ucrainean şi că există posibilitatea căderii unor obiecte pe teritoriului naţional, în zona de graniţă a României cu Ucraina. Până în acest moment nu au fost înregistrate apeluri la numărul unic de urgenţă 112. Menţionăm că orice cetăţean care se simte în pericol ori observă ceva neobişnuit, poate apela numărul unic de urgenţă 112 pentru a cere sprijin ori ajutor”, au transmis reprezentanţii ISU Tulcea.

Îți mai recomandăm A început Rusia războiul electronic contra României? Cum poate doborî Armata „țintele aeriene de mici dimensiuni”

Prin mesajul RO-Alert cetăţenii au fost sfătuiţi să se adăpostească.

„Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul! Adăpostiţi-vă în beciuri sau adăposturi de protecţie civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneţi în casă departe de geamuri şi pereţi exteriori. Durata estimată: 90 de minute”, se arată în mesajul RO-Alert.

„Miercuri, 23 octombrie, în jurul orei 20.45, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o țintă aeriană în proximitatea frontierei dintre România și Ucraina, în zona Brațului Chilia, în apropierea localității Chilia Veche, județul Tulcea”, a comunicat Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Două avioane F16 ale Forțelor Aeriene Române de la Baza Aeriană Borcea au monitorizat situația, iar radarele au urmărit traseul țintei, „către municipiul Tulcea, semnalul radar cu această țintă fiind pierdut în jurul orei 21.00, la 12 km NE de localitatea menționată”, se arată în comunicatul MApN.

Un nou semnal de țintă aeriană a sosit, afirmă MApN, „în jurul orei 21.20, într-o zonă aflată la 2 km NV de Lacul Razim. Ținta, cel mai probabil diferită de prima, a evoluat pe un traseu către localitatea Mihai Viteazu, județul Constanța și, ulterior, către localitatea Jurilovca, județul Tulcea, unde a dispărut de pe indicarea radar, la 9 km NV de această localitate, în jurul orei 21.40”, iar avioanele „de luptă nu au avut contact vizual cu țintele aeriene, în niciun punct de pe traseele de evoluție indicate de sistemul de supraveghere radar.”

Alerta aeriană a încetat, conform MApN, la 22.16 și, spune ministerul, „nu a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național”, care adaugă că „MApN a informat în timp real structurile aliate cu privire la această situație, rămânând în contact permanent cu acestea”.

Alerte de drone rusești în apropierea graniței României

  • 19 octombrie 2024 - Armata a anunțat că a urmărit „o țintă de mici dimensiuni” care a dinspre largul Mării Negre către România, în jurul orei 2.30 dimineața. Obiectul a intrat în țară pe la Sfântu Gheorghe, s-a plimbat două ore, și la final s-a îndreptat spre Gura Portiței.
  • 17 octombrie 2024 - Patru avioane militare (două F-16 ale României și două F-18 ale Spaniei) au fost ridicate în aer după o alertă aeriană în județul Constanța.
  • 2 octombrie 2024 - Patru aeronave militare au fost ridicate după ce Rusia a atacat cu drone obiective din Ucraina, în apropierea graniţei cu România.
  • 27 septembrie 2024 - Patru aeronave au fost ridicate după ce forţele ruse au atacat cu drone mai multe obiective din Ucraina de la graniţa cu România. O dronă a intrat pentru scurt timp în spaţiul naţional.
  • 8 septembrie 2024 - Armata a urmărit traseul unei drone care intrat în spaţiul aerian naţional şi a părăsit teritoriul spre Ucraina. Mesaj RO-Alert pentru Tulcea şi Constanţa privind riscul căderii unor obiecte din spaţiul aerian.
  • 23 august 2024 - Mesaj RO-Alert pentru zona de nord a judeţului Tulcea prin care populaţia a fost informată că există posibilitatea căderii de obiecte din aer.
  • 25 iulie 2024 - Ucraina a susținut că trei drone ruseşti au trecut graniţa cu România. Mesaj RO-Alert în nordul judeţului Tulcea.
  • 24 iulie 2024 - Alertă aeriană în nordul judeţului Tulcea. Mesaj RO-Alert, după ce au fost observate drone care se apropiau de graniţă.
  • 6 iulie 2024 - Mesaj RO-Alert în localităţile din jud. Tulcea de la graniţa cu Ucraina pentru a anunţa un potenţial pericol. Două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, ridicate în aer pentru a monitoriza situaţia.
  • 24 martie 2024 - Mesaj RO-Alert de avertizare a populaţiei privind riscul de cădere a unor obiecte din spaţiul aerian, transmis în nordul județului Tulcea.
  • 10 februarie 2024 - Mesaje RO-Alert în judeţele Tulcea şi Galaţi după atacuri cu drone asupra porturilor din Ucraina. Aeronave F16 au fost ridicate pentru a monitoriza situația.
  • 17 decembrie 2023 - Mesaj RO-Alert referitor la posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, transmis în municipiul Tulcea şi în localităţi din nordul județului.
  • 13 decembrie 2023 - Mesaj RO-Alert despre posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, transmis în zona de nord a judeţului Tulcea.
  • 30 septembrie 2023 - Mesaj Ro-Alert pentru zona de nord a judeţului Tulcea şi zona de graniţă a judeţului Galaţi. Posibilă pătrundere neautorizată în spaţiul aerian naţional a unor drone rusești.
  • 26 septembrie 2023 - Atac rusesc cu drone pe malul ucrainean al Dunării, unele căzând în apropierea unui bac cu români care pleca spre Isaccea.
  • 18 septembrie 2023 - 16 localităţi din județul Tulcea, printre care și orașul reşedinţă de judeţ, au primit mesajul RO-Alert privind posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian.
  • 17 septembrie 2023 - Mesaje RO-Alert pentru zona de nord a judeţului Tulcea şi pentru zona de frontieră din municipiul Galaţi, unde ar putea cădea obiecte din spaţiul aerian.
  • 13 septembrie 2023 - Mesaj RO-Alert în localităţi din judeţul Tulcea privind posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Localități vizate: Luncavița, Grindu, Isaccea, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina şi Văcăreni.
  • 8 septembrie 2023 - Mesaj RO-Alert privind riscul căderii unor „elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”.

Observație: date valabile până pe 19 octombrie 2024

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.