În majoritatea orașelor din țară, au loc maratoane de vaccinare la care nu este necesară programarea: doar cu buletinul sau pașaportul, românii se pot vaccina în timpul unei plimbări prin parc, unei vizite la mall, sau trecând pe lângă o clădire publică în care se organizează imunizarea. Pentru cei cărora le este mai ușor să se deplaseze cu mașina, există centrele drive-thru. Toate aceste evenimente suplimentează centrele de vaccinare deja existente, în care doritorii se pot vaccina fără a mai sta pe listele de așteptare.
Și în alte țări au început diverse inițiative pentru a îi încuraja pe cei mai puțin motivați să se imunizeze. Mijloacele de transport în comun au fost reamenajate pentru a ajunge la bătrânii din locuri îndepărtate, iar muzeele, catedralele și pistele de curse și-au deschis ușile cetățenilor pentru a-i motiva să se vaccineze în locații inedite, de multe ori pe acorduri de muzică clasică
În Serbia, care a vaccinat deja o mare parte din populație, scepticiilor li se oferă o mică recompensă. În Indonezia, însă, cei ce nu se vaccinează pot primi o amendă.
Evenimentele și recompensele din România
Îți mai recomandăm Relaxarea inhibă vaccinarea: trend în scădere în ultimele 7 zilePrimăriile marilor orașe din România au organizat maratoane și centre drive-thru pentru a-și încuraja cetățenii să se imunizeze. În majoritatea orașelor, maratoanele de vaccinare se desfășoară în piețe sau parcuri publice, unități școlare, în teatre sau case de cultură, lângă mall-uri. În general, maratoanele oferă vaccinul Pfizer, dar în unele locații este disponibil și cel de la Johnson&Johnson.
Centre drive-thru care operează în aceste weekend se află la București, Arad, Oradea, Sângeorz-Băi, Buzău, Călărași, Cluj-Napoca, Galați, Deva, Iași, Baia Mare, Sighetu Marmației, Piatra Neamț, Roman, Slatina, Sibiu, Suceava, Timișoara și Râmnicu-Vâlcea. La Ploiești, evenimentul drive-thru va avea loc între 27-30 mai.
Maratonul revenirii la normalitate, cu vaccin Pfizer, se desfășoară în acest weekend la Alba Iulia, Aiud, Botoșani, Bran, Brașov, Constanța, Miercurea Ciuc, Sighișoara, Caracal, Sibiu și Bârlad. La Orșova și Slatina, maratonul va avea loc între 28-30 mai.
La Sighișoara, elevii școlii gimnaziale unde are loc maratonul de vaccinare au lăsat pe asfalt desene colorate cu creta, pentru a marca locurile în care pot sta oamenii la coadă menținând distanțarea socială. Putem spera că vremea rea anunțată în seara aceasta nu va spăla trotuarele înainte ca cei ce se vaccinează să se poată bucura de desenele celor mici.
La Caracal, maratonul de vaccinare va avea loc în acest weekend la Teatrul Național. Cei ce vin să se vaccineze pot participa la tombola pentru 100 de bilete gratuite la spectacolul „Sunt un orb”.
La Brașov, maratonul tematic de evenimente de vaccinare „Liber la vaccinare, liber la viață” continuă pe 23 mai la Patianoarul Olimpic, printr-un eveniment dedicat sportivilor și suporterilor care doresc să se întoarcă în tribune. Brașovenii curioși se pot prezenta în weekend și la viitorul aeroport din Ghimbav pentru a se vaccina și a vedea de aproape noua clădire.
Îți mai recomandăm Studiu: două doze de AstraZeneca, eficiență între 85% și 90%Sâmbătă, 22 mai, între orele 10-14, microbiștii din Arad se pot vaccina la stadionul UTA și pot beneficia și de un tur al arenei Francisc Neuman.
În fiecare weekend din mai, doritorii se pot vaccina la Castelul Bran, cu serul Pfizer, și pot vizita gratuit cu această ocazie și expoziția cu instrumente de tortură. Evenimentul a atras atenția presei internaționale, deja fascinate de misterul lui Dracula. BBC, New York Times, Time, Euronews, Washington Post, AP și Deutsche Welle au raportat cu entuziasm despre inițiativa de la Bran.
Și localurile din țară încurajează oamenii să se vaccineze. Pe lângă reducerile oferite de multe restaurante, cafenele și baruri, unele oferă chiar și o băutură gratis clienților vaccinați.
Editura Curtea Veche a atras atenția publicului acum două săptămâni, când a oferit o carte gratuită pentru oricine s-a vaccinat cu prima doză între 7-16 mai. Prin librăriile Diverta, s-au distribuit peste 7.000 de cărți gratuite în întreaga țară.
Inițiativele inedite din Europa
În Franța, locuitorii satelor din jurul orașului Reims au fost vizitați de Vacci’Bus, un autobuz modificat pentru a deveni centru de vaccinare mobil. La Veneția, vapoarele de transport în comun numite vaporetto au fost tranformate și ele în centre de vaccinare, pentru a ajunge la localnicii în vârstă de pe insulele din laguna venețiană.
Autodromul Monza, unde are loc circuitul Grand-Prix-ului italian, a devenit și el centru de vaccinare. Pentru cei pasionați de cultură, mai multe muzee din Italia și-au deschis și ele ușile pentru a ajuta la campania de vaccinare.
În Marea Britanie, lumea se poate vaccina în faimoasa Catedrală de la Salisbury, în timp ce pe fundal pot asculta muzică de orgă cântată live de organiștii catedralei.
În Serbia, guvernul oferă o mică sumă, echivalentul a 125 de RON, ca recompensă pentru cei ce se vaccinează. Serbia a reușit deja să-i vaccineze pe cei foarte dornici, așa că acum are nevoie să îi motiveze pe nehotărâți sau sceptici- în zonele rurale și sărace din Serbia, suma oferită de guvern este semnificativă.
În zona kurdă din Turcia, o echipă de „convingere” a bătut la ușile bătrânilor, pentru a le vorbi față în față despre beneficiile vaccinării și chiar pentru a-i vaccina.
Îți mai recomandăm Tot ce trebuie știut despre „pașaportul” Covid al Uniunii EuropeneRăsplată și pedeapsă pe alte continente
În Statele Unite, au apărut inițiative din ce în ce mai creative pentru a încuraja cetățenii să se vaccineze. Statul Ohio organizează o tombolă cu un premiu în valoare de un milion de dolari, precum și cinci burse pentru universitate (costurile școlarizării sunt notoriu de mari în SUA). Statul Virginia de Vest oferă obligațiuni de 100 de dolari tinerilor între 16-35 de ani care se vaccinează, în timp ce bugetarii din Maryland primesc un bonus de 100 de dolari.
Firmele din SUA se întrec oferte atractive. Krispy Kreme oferă gogoși gratis, diverse magazine și berării dau bere, Six Flags oferă bilete gratuite la parcurile lor de distracții, iar liga NFL a pus și ea la bătaie 50 de bilete la următorul Super Bowl pentru cei vaccinați. Angajații lanțurilor precum McDonaldțs, At&T sau Target primesc bonusuri sau zile libere dacă se vaccinează.
În orașele americane unde marijuana este legală, cei vaccinați pot primi chiar și un joint de marijuana ca recompensă pentru eforturile lor.
În Australia, care și-a închis porțile odată cu pandemia, posibilitatea de a călători internațional este unul dintre cei mai importanți factori motivanți pentru cetățeni. Australienii care nu se vaccinează pot pierde alocațiile și alte ajutoare de la stat. În Noua Zeelandă, peste o treime din firme își obligă angajații să se vaccineze.
Japonezilor li s-au oferit băi cu săruri, cupoane, găluști și reduceri la taxiuri. Rușilor din Moscova li s-a oferit înghețată gratis sau cupoane de reducere. În India, s-au oferit blendere și bijuterii, în timp ce chinezii au putut primi câte două cutii de ouă. În Emiratele Arabe Unite, mai multe săli de fitness din Dubai au oferit reduceri sau acces gratis celor vaccinați.
În Jakarta, capitala Indoneziei, se practică o strategie opusă: cei nevaccinați ar putea fi amendați, și-ar pierde ajutoarele de la stat și nu vor putea accesa serviciile publice.
La unul dintre centrele de vaccinare din Mexico City, cei ce așteptau vaccinurile s-au putut bucura de muzică live.