„Plâng televiziunile noastre, care nu înțeleg ce s-a întâmpat. Curcanul asta portocaliu care i-a bătut pe toți. Felicitări Donald Trump!”
Așa începe cea mai de succes postare a lui George Simion din primele trei săptămâni de campanie electorală, adică între 25 octombrie și 14 noiembrie.
Este vorba de o transmisiune live de o oră și 38 de minute din seara zilei de 6 noiembrie. Transmisiunea a început în fața unui televizor, include drumul spre sediul televiziunii RTV, intervenția sa în platou și plecarea de acolo. Simion vorbește în toată această perioadă fie cu urmăritorii săi, fie în platoul televiziunii, răspunzând la întrebări.
Postarea lui Simion a strâns aproape 75.000 de interacțiuni – 30.000 de comentarii și 35.000 de redistribuiri.
Ce sunt interacțiunile pe rețele sociale
Interacțiunile pe rețelele sociale reprezintă toate acțiunile prin care utilizatorii se implică cu conținutul sau cu alți utilizatori pe platformele sociale. Acestea pot include:
- Aprecieri (like) – când cineva dă "like" la o postare, fotografie, videoclip sau comentariu.
- Comentarii – când utilizatorii lasă mesaje sub o postare pentru a-și exprima opinia sau pentru a contribui la discuție.
- Distribuiri (share) – când cineva distribuie o postare pe propriul profil sau către alte persoane, pentru a o face mai vizibilă.
- Reacții – în cazul platformelor precum Facebook, unde există reacții suplimentare precum „love”, „haha” sau „sad”.
- Vizualizări (views) – numărul de persoane care au văzut un conținut, cum ar fi videoclipurile sau poveștile.
- Salvări (save) – când cineva salvează o postare pentru a o vedea mai târziu.
- Mesaje private (DM - direct messages) – când utilizatorii comunică direct prin mesaje private pe platformă.
- Click-uri pe link-uri – atunci când utilizatorii dau click pe un link atașat unei postări sau unui profil.
Interacțiunile sunt măsuri importante pentru a evalua implicarea utilizatorilor și impactul conținutului pe rețelele sociale.
Europa Liberă a făcut o analiză a postărilor celor mai bine clasați cinci candidați în cursa electorală pentru președinția României, din perioada 25 octombrie-14 noiembrie, pe platformele Facebook, Instagram, TikTok și YouTube. Datele utilizate sunt cele valabile pe 15 noiembrie.
Toți cei cinci candidați analizați – Elena Lasconi, George Simion, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Mircea Geoană – au pagini oficiale pe platformele sociale. Marcel Ciolacu nu are cont de YouTube.
Cea mai importantă prezență pe aceste platforme sociale o are George Simion. Are cei mai mulți urmăritori pe Facebook, TikTok și YouTube. Nicolae Ciucă are cei mai puțini urmăritori.
Iar prin prezența pe toate aceste platforme sociale politicienii încearcă să ajungă cu mesaje la toți alegătorii, indiferent de vârstă. Pentru că fiecare dintre rețele are o anumită nișă de utilizatori.
Tinerii cu vârste între 18 și 34 de ani reprezintă majoritatea utilizatorilor de TikTok din România, adică peste 95% din cele aproape 9 milioane de utilizatori ai platformei de social media, arată un raport al think tank-ului românesc Global Focus.
Același segment de vârstă reprezintă aproape 63% dintre utilizatorii Instagram, rețea socială deținută de compania Meta, care e proprietarul Facebook și Instagram și care are în România peste 5 milioane de utilzatori.
Facebook este rețeaua socială cu cei mai mulți utilizatori din România, nouă milioane. Doar 40% dintre utilizatori au mai puțin de 35 de ani, arată Statista.
Câți români folosesc platformele sociale
- 18,06 milioane de utilizatori de internet, ceea ce reprezintă o rată de penetrare a internetului de 91,6%.
- 13,30 milioane de utilizatori de social media, adică 67,4% din populația totală.
- 9,05 milioane de utilizatori Facebook - 45,9% din populația totală.
- 13,30 milioane de utilizatori You Tube - 67,4% din populația totală
- 5,30 milioane de utilizatori - Instagram - 26,9% din populația total
- 8,97 milioane de utilizatori Tik Tok
(date valabile pentru ianuarie 2024)
În mai 2024, majoritatea utilizatorilor Facebook din România aveau între 25 și 44 de ani.Tinerii sub 25 de ani reprezentau aproape o cincime din toți utilizatorii Facebook din țară. Mai mult, aplicația de social media era populară și în rândul utilizatorilor peste 65 de ani, care reprezentau 9,4% din utilizatori.
În septembrie 2024, 32,2 dintre utilzatorii Instagram aveau vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani, mai mult decât orice altă grupă de vârstă. 29,2% aveau vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani.
Conform datelor platformei start.io care analizează utilizarea aplicațiilor pe telefoanele mobile, peste 64% utilizatorii Tik Tok din România au între 18 și 24 ani și 33.7% au între 25 și 34 ani.
Surse: datareportal.com, statista.com, start.io
George Simion este candidatul cu cei mai mulți urmăritori pe Facebook. Are 1,4 milioane, de cinci ori mai mult decât următorul clasat, Mircea Geoană (263.000 de urmăritori).
A doua postare a sa după numărul de interacțiuni, după transmisiunea despre care vorbeam la începutul articolului, este tot un live. E vorba despre cel din seara zilei de 12 noiembrie, când George Simion a mers la o emisiune de la Antena 3 în mijlocul unei dezbateri electorale, postare care a adunat peste 56.000 de interacțiuni.
Toate interacțiunile primite au fost organice, niciuna dintre postări nefiind sponsorizată.
Partidul condus de George Simion plătește constant în ultimele luni pentru ca vizibilitatea sa pe Facebook să crească. Doar în săptămâna 8-14 noiembrie, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a plătit pentru publicitatea postărilor lui George Simion peste 158.000 de lei.
În total, în săptămânile analizate, George Simion a adunat 1,14 milioane de interacțiuni pe Facebook, la 55 de postări.
Următorul în clasamentul după numărul de interacțiuni pe Facebook este Marcel Ciolacu – 390,3 de mii pentru 84 de postări.
Cea mai de succes postare pe Facebook a lui Marcel Ciolacu a fost pe 27 octombrie. Este o fotografie a candidatului PSD cu un câine în brațe, însoțită de comentariul „Recunosc, m-a topit”. A adunat peste 50.000 de interacțiuni, din care peste 16.000 au fost comentarii.
Postarea nu a fost promovată cu bani, deși și Marcel Ciolacu plătește pentru publicitatea pe Facebook. Între 8 și 14 noiembrie, PSD a plătit la Meta 218.500 de lei pentru a-i face reclamă candidatului său la prezidențiale.
Contracandidata sa la fotoliul prezidențial, Elena Lasconi, a obținut aproape 300.000 de interacțiuni la 88 de postări.
Departe de cifrele obținute de primii trei clasați sunt Nicolae Ciucă, care a adunat 200.000 de interacțiuni la 72 de postări, și Mircea Geoană, cu 88.000 de interacțiuni, la 85 de postări.
În săptămâna 8-14 noiembrie, Elena Lasconi a plătit 207.000 lei pentru reclamă la Meta, Mircea Geoană – 110.000 lei, iar Nicolae Ciucă – 38.800 lei.
Pe Instagram, platformă deținută tot de Meta, dar cu altă nișă de public, clasamentul prezidențiabililor după numărul de interacțiuni e total diferit. Cei mai mulți utilizatori sunt tineri (61,3%), iar numărul lor crește constant.
Elena Lasconi a reușit să atragă cele mai multe comentarii/redistribuiri/like-uri – peste 41.000, la 61 de postări.
Cea mai de succes postare a sa este de pe 4 noiembrie. E identică cu una de pe Facebook și face referire la realegerea Maiei Sandu ca președinte al Moldovei, dar conține și mesaje pentru electoratul român.
35.000 de interacțiuni pe Instagram a strâns, între 25 octombrie și 14 noiembrie, pentru 51 de postări, Mircea Geoană. Cea mai de succes postare a sa e cea în care îi urează „La mulți ani” soției sale, Mihaela, pe 8 noiembrie.
Marcel Ciolacu a adunat în aceeași perioadă 18.700 aprecieri pentru 60 de postări. George Simion și Nicolae Ciucă sunt sub 10.000 de aprecieri.
TikTok
Dacă la alegerile de acum cinci ani, bătaia în online a candidaților s-a dat aproape exclusiv pe Facebook, în ecuația celor de anul acesta a mai apărut o platformă socială – TikTok, cu o nișă specială de public: tinerii.
Înaintea ultimelor alegeri, în februarie 2019, în România existau 175.000 de utilizatori de TikTok cu vârste între 14 și 65 de ani.
La începutul anului 2024, rețeaua de socializare chineză avea deja 8,97 de milioane de utilizatori.
Cei mai mulți urmăritori pe TikTok îi are George Simion – 566.000. Și tot el are și cele mai multe vizualizări ale unei postări din perioada analizată – 1,3 milioane.
Este vorba de o transmisiune live de 15 secunde, postată pe 1 noiembrie, în care George Simion demontează un așa zis fake-news despre George Becali, ca reacție la postarea unui anume Octavian Toader.
„Vezi că v-a păcălit Dani Mocanu sau cine a montat fals clipul ăla. Oricine a văzut live-ul ala cu nea Gigi, și văzându-l și pe nea Gigi în spate știe, și cine ne cunoaște știe, că nimic nu e mai presus decât Dumnezeu. Nu mai credeți minciuni.”
Un video postat pe 2 noiembrie, în care Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu sunt filmați la un restaurant din Timișoara, mâncând omletă, a avut aproape 900.000 de vizualizări.
„Hai neața! Uite m-a luat domnul Simonis și domnul Grindeanu și domnul Jianu. Hopa! Ai apărut și tu, Bogdane? Mergem la Neața Omlette la Timișoara!”, anunță candidatul Ciolacu.
Cel puțin trei comentarii îi urează „să vă de-a (sic!) Dumnezeu sănătate”.
Elena Lasconi a reușit și ea să adune peste o jumătate de milion de vizualizări pe Tik Tok, cu un videoclip electoral în care îl acuză pe Marcel Ciolacu de minciună, în declarațiile despre nepotul său.
YouTube
Candidații la președinția României nu mizează foarte mult pe platforma YouTube, dacă e să ne luăm după numărul de postări și de urmăritori. Marcel Ciolacu nici măcar nu are o pagină oficială. Cu toate acestea, performanțele a doi dintre candidați sunt foarte bune.
Clipurile postate de Elena Lasconi au totalizat 6,6 milioane de vizualizări în perioada 25 octombrie-14 noiembrie. Cel mai bine a performat un clip electoral în care Elena Lasconi îndeamnă la unitate.
„Astăzi mai mult ca oricând avem nevoie de unitate. Haideți alături de mine să luptăm pentru o Românie mai bună pentru toți, nu doar pentru unii”, este apelul lansat de candidata USR, care a avut aproape 670.000 de vizualizări.
Elena Lasconi a postat 107 clipuri pe YouTube, în această perioadă, și are 2.890 de urmăritori.
Cu cei mai mulți urmăritori pe această platformă, dintre toți cei cinci candidați analizați – 72.600 – George Simion a reușit un total de 2,28 milioane de vizualizări. Cel mai bine a performat un video postat pe 9 noiembrie, o mărturie a unui funcționar public care declară că va vota cu candidatul AUR pentru că este un patriot adevărat.
Deși are puțin peste 470 de urmăritori pe canalul său oficial de YouTube, Nicolae Ciolacu a adunat, și el, peste 1 milion de vizualizări, în primele trei săptămâni de campanie.
Cel mai vizualizat videoclip a fost postat pe 5 noiembrie și a adunat 550.000 de vizualizări. Este un mesaj electoral: „la prezidențiale votăm pentru responsabilitate, pentru experiență, pentru bun simț!”
Ce zic specialiștii: ofensiva pe TikTok poate crea surprize
„Ce a fost deosebit anul acesta, ca o premieră în campaniile electorale de la noi, este creșterea publicului tânăr, via TikTok”, spune Dragoș Stanca, expert media, pentru Europa Liberă.
În opinia sa, publicul din localitățile mici, departe de discursul mainstream, s-a mobilizat folosind platforma creată de chinezi.
„În acest context, estimez că doi dintre candidați, Călin Georgescu și George Simion, ar putea avea rezultate mai bune la alegeri decât în sondajele electorale tradiționale”, adăugă acesta.
Tocmai pentru că algoritmii tradiționali de sondare nu ajung până acolo.
Iar din punctul de vedere al consumului de informații din platformele sociale, expertul media crede că electoratul s-a scindat deja în preferințe.
„Audiențele cele mai semnificative sunt în digital pentru targetul cu drept de vot până în 35 de ani în platformele TikTok (Bytedance) si Instagram (Meta), dar și în YouTube. Facebook (Meta) a îmbătrânit, o dată cu noi, și are un public mai matur”, explică Dragoș Stanca.
Zona de „old media” (presă scrisă, radio, TV) rămâne influentă pentru alegătorii de peste 50 de ani, acolo unde există punctul de intersecție – cei care folosesc platformele sociale sunt cam la egalitate cu cei care preferă mass media tradițională.
„De la acea vârstă în sus funcționează cel mai bine Facebook si media tradițională, în special TV”, spune Dragoș Stanca.
Dar dincolo de mesajele la vedere și de campaniile asumate mai există și alte forme de influențare a electoratului, atrage atenția expertul media.
„Datele de monitorizare a campaniilor candidaților la Președinție din social media au o relevanță relativă, având în vedere că, din păcate, sunt doar vârful unui iceberg comunicațional: majoritatea sumelor alocate campaniilor online sunt investite în zone de comunicare negativă, neasumată”, explică acesta.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI