Mii de protestatari maghiari au cerut libertatea presei în Ungaria și încetarea „fabricii de propagandă” a statului

Mii de protestatari au cerut libertatea presei și încetarea propagandei la televiziunea de stat

Mii de maghiari s-au adunat la Budapesta pe 5 octombrie pentru a protesta împotriva a ceea ce ei au numit „fabrica de propagandă” condusă de televiziunea de stat a premierului autoritar Viktor Orbán și pentru o presă liberă în națiunea din Europa Centrală.

Peter Magyar, liderul partidului de opoziție de centru-dreapta Tisza, chemase protestatarii să se adune la sediul televiziunii de stat MTVA din capitala Ungariei.

Manifestanții au cerut, printre altele, desființarea „fabricii de propagandă” și restabilirea unei mass-media publice autentice, precum și demiterea imediată a șefului MTVA, Daniel Papp.

„Ne-am săturat de minciuni, de propagandă, răbdarea noastră a luat sfârșit”, a declarat Magyar mulțimii.

„Serviciul public media din Ungaria este astăzi un motiv de scandal internațional. Ne-am săturat”, a spus liderul opoziției, în vârstă de 43 de ani.

Îți mai recomandăm Comisia Europeană dă în judecată Ungaria la Curtea de Justiție a UE din cauza legii suveranității

Deputatul parlamentar independent Akos Hadhazy a declarat că sediul MTVA este cel mai puternic bastion al puterii din țară. El a cerut demisia directorilor de știri care falsifică știri și interzicerea prin lege a propagandei guvernamentale.

Lui Orbán i se reproșează și de la Bruxelles relația bună cu președintele rus Vladimir Putin, refuzul de a condamna invadarea Ucrainei, precum și atacurile la adresa statului de drept și acuzațiile de corupție.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.