Noua coaliție de guvernare și-a numit secretarii de stat în Ministerul Justiției. Unii s-au înscris în partide imediat ce s-au pensionat din funcția de magistrat, alții s-au bazat pe sprijinul tacit al prieteniilor legate de-a lungul anilor cu politicienii locali care i-au sprijinit pentru a ajunge în noile funcții.
Premierul Nicolae Ciucă a semnat în ultimul timp o serie de decrete prin care foști judecători sau procurori au ajuns la ministerul Justiției ca secretari de stat.
Magistrați atrași de mirajul politicii
Este cazul fostului judecător Otto Șandor Szep (62 de ani), fost președinte al Tribunalului Arad. În decembrie 2021, Szep a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să-i aprobe cererea de pensionare, lucru care s-a și întâmplat.
Pe 4 ianuarie, numele lui Șandor Szep era pe lista a 12 secretari de stat numiți de premierul Ciucă. Două zile mai târziu, fostul judecător mulțumea PSD, pe Facebook, pentru încrederea acordată.
„E o onoare și o obligație morală și mulțumesc echipei PSD Arad și președintelui ei pentru încrederea acordată. Sunt parte a acestei echipe și sper că vom putea împreună să schimbăm lucrurile în mod pozitiv pentru țară și arădeni”, scria Otto Șandor Szep pe Facebook, pe 6 ianuarie 2022.
Ministerul Justiției nu a publicat, încă, declarația de avere a fostului magistrat depusă la început de mandat. Ultimul document de acest fel este din mai 2021, când Otto Șandor Szep a arătat că a câștigat 18.800 de lei pe lună.
Având în vedere că pensia magistraților este mai mare decât salariul în plată, potrivit formulei de calcul, rezultă că acesta a ieșit la pensie cu 22.000 de lei. La care se adaugă salariul de secretar de stat la MJ, adică alți 10.000 de lei, salariu net pe lună. În total, fostul judecător încasează 32.000 de lei pe lună, adică 6.400 de euro.
Nelu Ciobanu (55 de ani) a fost procuror militar până în 2017. În 2020, a candidat pentru funcția de consilier local pentru Sectorul 5 din partea partidului Pro România, condus de Victor Ponta.
Tot atunci, a fost nevoit să-și depună declarația de avere, document din care reiese că în anul fiscal anterior a încasat o pensie de 384.204 lei, inclusiv drepturi restante, de la Casa de pensii a Ministerului Apărării Naționale, el fiind și general în rezervă.
Aceasta înseamnă un venit net de 32.000 de lei pe lună. Numit de PSD în funcția de secretar de stat în Ministerul Justiției (MJ), Ciobanu câștigă în acest moment 42.000 de lei net pe lună, pensia plus salariul de demnitar, adică 8.400 de euro din bani publici.
Procuror militar, detașat la MJ
Ministerul Justiției s-a militarizat recent cu un alt procuror militar. Este vorba de Ionel Corbu, prim procuror militar la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.
El va lucra pentru următorii trei ani la Direcţia Corpul de control al ministrului Cătălin Predoiu. În cazul său, salariul îl va primi tot de la MApN, fiind procuror militar. Corbu avea anul trecut un venit de 217.000 de lei, adică 18.000 de lei net pe lună, echivalentul a 3.600 de euro.
Salariu uriaș de la CSM
George Cătălin Șerban (50 de ani) a fost angajatul Consiliului Superior al Magistraturii până în octombrie anul trecut. Judecător de meserie, Șerban ocupa la momentul respectiv funcția de secretar general al CSM.
După ce s-a pensionat, o lună mai târziu, a fost numit cu sprijinul PNL secretar de stat la ministerul Justiției. Nici el nu și-a publicat declarația de avere la început de mandat. Ultimul document de acest gen este din iunie anul trecut, când a primit un salariu de la CSM de 340.000 de lei, adică 28.000 de lei pe lună, echivalentul a 5.600 de euro.
Pensia acestuia este cu aproximativ 20% mai mare decât ultimul salariu, așadar rezultă o pensie de 33.000 de lei. La aceasta se adaugă salariul de secretar general al Ministerului și rezultă un venit de 43.000 de lei pe lună/net, adică 8.500 de euro.
În Parlament există un proiect de lege care ar urmări eliminarea cumulului pensiei cu salariul pentru angajații de la stat. Inițiat de PNL, proiectul nu are susținerea partenerilor de guvernare de la PSD.
Potrivit proiectului, angajații din sectorul public care sunt pensionari ar avea obligația ca, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, să opteze fie pentru continuarea activității până la 70 de ani, cu suspendarea plății pensiei, fie pentru suspendarea contractului / raportului de serviciu și intrarea în pensie.
Îți mai recomandăm Fake news cu vârsta de pensionare. Dreptul de a lucra până la 70 de ani și ce reforme prevede PNRRNu toți pensionarii care lucrează la stat ar fi afectați de această posibilă modificare. Cei aleși în funcții de autoritate sau demnitate publică sau celor pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție, membrii Academiei Române sau asistenții maternali ar fi exceptați de la normă.
Potrivit datelor furnizate de Institutul Român de Statistică, în septembrie anul trecut, salariul mediu net în România era de 3517 de lei, aproximativ 700 de euro/lună.