Mike Pence anunță sprijin în favoarea kurzilor irakieni, într-o vizită surpriză în Irak

Mike Pence, în timpul unei vizite recente în Turcia, unde a semnat un acord de încetare a intervenției armatei turce împotriva kurzilor din nord-estul Siriei

Vicepreședintele american Mike Pence a făcut o vizită-surpriză în Irak pentru a-i asigura pe kurzii din această țară de sprijinul Statelor Unite, după decizia bruscă a președintelui Donald Trump de a retrage trupele americane din nordul Siriei.

Pence a aterizat la Irbil, unde s-a întâlnit cu Nechirvan Barzani, președintele Kurdistanului irakian. De asemenea, Pence a avut convorbiri telefonice cu premierul irakian Adel Abdul Mahdi, al cărui cabinet se confruntă cu nemulțumire publică pe fondul acuzațiilor de corupție. Vicepreședintele american a vizitat și militari americani de la o bază aeriană, în ajunul sărbătoririi Zilei Recunoștinței, de săptămâna viitoare.

Vizita înaltului oficial american vine după acordul de încetare a focului în Siria, pe care l-a negociat cu președintele turc, Recep Erdogan.

Îți mai recomandăm Acord de încetare a focului în nord-estul Siriei, anunțat de vicepreședintele american Mike Pence

Protestele de stradă au izbucnit în Irak la începutul lunii octombrie, cu manifestanţi cerând demisia guvernului, dizolvarea parlamentului şi o revizuire a sistemului politic al ţării, în vigoare de la invazia din 2003 condusă de SUA.

Aproximativ 330 de persoane, majoritatea protestatari, au murit în demonstraţiile care au afectat în principal Bagdadul şi sudul bogat în petrol, potrivit Înaltei comisii irakiene pentru drepturile omului.

Mai multe grupuri de apărare a drepturilor omului au acuzat forţele de securitate irakiene că au folosit violenţă excesivă pentru a potoli protestele.

Demonstraţiile sunt cele mai mari în Irak după decembrie 2017 când Bagdadul a declarat eliberarea întregului teritoriu aflat anterior sub controlul militanţilor din Statul Islamic, într-o campanie militară susţinută de Statele Unite