Statele Unite iau în considerare „sancțiuni țintite” asupra persoanelor implicate în abuzuri ale drepturilor omului și represiuni în Belarus, a declarat secretarul de stat american Mike Pompeo într-o declarație din 8 septembrie în care și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la răpirea raportată a membrului Consiliului de coordonare a Belarusului Maria Kolesnikova .
Mike Pompeo apreciază curajul opozantei și a altor doi membri ai Consiliului de coordonare care ar fi fost răpiți și deportați cu forța în Ucraina și al poporului din Belarus, subliniind că au dreptul de a organiza alegeri libere și corecte „în fața violenței nejustificate și a represiunii din partea autorităților din Belarus.”
Oficialii de frontieră din Belarus au declarat că au reținut-o pe Kolesnikova la granița cu Ucraina. Ea ar fi sosit acolo înainte de zorii zilei de 8 septembrie într-o mașină cu alți doi organizatori ai opoziției dispăruți în ziua precedentă, secretarul de presă al consiliului Anton Randyonkau și secretarul executiv Ivan Krautsou.
Într-o declarație pentru presa ucraineană, Randyonkau a spus că Kolesnikova și-a rupt pașaportul, a scăpat din mașină și s-a întors în partea belarusă a frontierei, unde a fost luată în custodie.
Între timp, Lukașenka, care conduce țara de 26 de ani, a fost citat de mass-media rusă spunând că nu va demisiona recunoscând, în același timp, că este la putere de prea mult timp.
El ar fi sugerat în mod repetat că ar putea avea loc noi alegeri după realizarea unei reforme constituționale - ofertă despre care liderii opoziției sugerează că ar fi o tactică de întârziere pentru a înăbuși demonstrațiile.