Sorin Cîmpeanu vrea extinderea anului școlar din 2022 și revenirea la trimestre

România - Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu vine în întâmpinarea cererilor făcute de societatea civilă și de asociațiile de elevi și propune extinderea anului școlar.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu propune extinderea anului școlar, începând din toamna anului viitor și revenirea la sistemul trimestrial de învățământ.

El a invocat „pierderile” pe care le-a generat predarea online și a dat asigurări că ministerul pe care-l conduce nu va lua decizii de acest gen decât după ce va ajunge la o înțelegere cu sindicatele, asociațiile de părinți și de elevi.

„Acest an şcolar 2021-2022 ar urma să înceapă cursurile pe data de 13 septembrie. Sigur pledăm pentru extinderea duratei anului şcolar. În acelaşi timp este nevoie şi de predictibilitate. Ministerul Educaţiei este dispus să ia în considerare reanalizarea structurii anului şcolar, cu o singură condiţie. Această solicitare să fie făcută prin consens de către partenerii de dialog social. Toţi elevii şi părinţii din România cunosc o anumită structură. Dacă revenim, asta va crea un deficit de predictibilitate. Ministerul Educaţiei, în oricare dintre variante, va propune, din timp, extinderea anului şcolar începând cu septembrie 2022. Ministerul Educaţiei oricum susţine ideea extinderii perioadei de cursuri în învăţământul preuniversitar. Cu atât mai mult cu cât predarea online a generat pierderi. Deci este nevoie de timp pentru recuperarea acestor pierderi”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, într-o intervenţie telefonică duminică la Digi24.

De asemenea, elevii români ar putea reveni la sistemul de învățare în trimestre.

„Nu excludem nici revenirea la trimestre dacă va exista un consens al profesorilor, elevilor și părinților in acest sens, dar numai după consultări și nu mai devreme de anul școlar 2022-2023”, a spus ministrul Cîmpeanu.

Mai multe organizații neguvernamentale din domeniul educației au cerut guvernanților și partidelor parlamentare măsuri urgente pentru mai multe săptămâni de cursuri, în contextul în care România avea cele mai scurte semestre din UE și înaintea pandemiei de Covid-19. Apelul ,,Mai multă școală pentru copiii României”, susținut de mai multe organizații de elevi din țară cere și extinderea orelor remediale pe parcursul verii, mai ales în rural.

De asemenea, ei le solicită partidelor să-și pregătească primarii pentru atragerea de fonduri europene dirijate înspre școli, pentru a putea finanța proiecte de genul mesei calde, afterschool-ului, pentru înființarea de cluburi și dotarea adecvată a bibliotecilor.

Asociaţiile propun ca anul şcolar să aibă un număr mediu de zile echivalent cu cel din primele 10% ţări în topul testărilor PISA, începerea cursurilor la 1 septembrie 2021 în următorul an şcolar şi vacanţe mai scurte, ritmice, periodice, în timpul anului şcolar, considerând că vacanţele lungi îi afectează pe elevi.