Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, dezvăluie la Europa Liberă că instituția pe care o conduce va semna chiar în cursul acestei luni contractul pentru cumpărarea a 26 de scanere de verificare a mărfurilor care intră în România.
Achiziția este un obiectiv asumat de România în Planul Național de Redresare și Reziliență încă de acum doi ani, așa că banii necesari provin de la Uniunea Europeană. De altfel, Comisia Europeană a cerut României să doteze vămile cu scannere încă de la începutul anilor 2000.
Îți mai recomandăm Vămile României | Un singur scaner funcțional. Cumpărat din China. Banii europeni pentru scanere noi așteaptă să fie folosițiAutoritatea Vamală Română nu mai are scanere funcționale la punctele de intrare în țară de șapte ani, cu o excepție. Scannerul din Portul Constanța Sud, cumpărat din China, care are 18 ani și mai poate fi folosit doar până în februarie 2028.
La Europa Liberă, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, spune că, după semnarea contractului pentru scannere, în luna noiembrie, Autoritatea Vamală vrea să semneze și contractul pentru cumpărarea a 356 de dispozitive mobile de verificare a mărfurilor. Cu aceste scanner mobile vor fi dotați vameși din toată țara.
„Este ridicol ca vameșul să facă inspecția fizică prin pipăire sau nu știu ce metode mai au pentru ca să descoperim…(…) Asta e de nivelul anilor 1995, să zicem, ca să fiu indulgent, și nu cred că mai putem merge mult timp cu astfel de tehnici manuale”.
Your browser doesn’t support HTML5
Întrebat dacă firmele chinezești vor avea acces la aceste licitații, ministrul Finanțelor a răspuns: „Ar fi de domeniul caraghioșeniei să discutăm despre acest subiect. Sper să nu ajungem în astfel de situații”.
Marcel Boloș consideră că dotarea vămilor cu scannere poate reduce evaziunea fiscală, evaluată la 10% din produsul intern brut.