Ministerul Mediului recunoaște că Asociația deține „în mod indiscutabil meritul salvării celor doi pui de urs”, dar completează că modul în care au acționat contravine legii și „ar fi putut duce la înrăutățirea stării de sănătate sau chiar la decesul exemplarelor”.
Aplicarea amenzii a fost anunțată ieri de Asociație pe pagina de Facebook.
„Ajunși la puii de urs am constatat că viața lor era pusă în pericol din cauza stării de deshidratare avansată și a diareii severe. Am plecat de urgență spre Cristian cu puii de urs. Pe drumul de întoarcere am contactat telefonic reprezentanți ai diferitelor instituții din Sibiu în încercarea de a găsi o soluție legală pentru situația în care ne aflam. Pentru că starea ursuleților se degrada tot mai tare și pentru că nouă ni se pare normal să luptăm în primul rând pentru viață am hotărât să plecăm de urgență cu ursuleții spre Zărnești pentru a primi cât mai repede ajutor din partea celor specializați. Odată ajunși cu puii de urs la Zărnești aceștia au fost preluați de către reprezentanții asociației Milioane de Prietenii și evaluați medical de către medicul colaborator al acestora”, relatează cei din Asociație.
Pentru că s-au ocupat de salvarea urșilor și nu au răspuns la apelurile autoritățile, Garda de Mediu Sibiu a sancționat contravențional Asociația cu amendă de 10.000 de lei.
„Astăzi am simțit din nou că în țara asta viața animalelor nu este pe primul plan, că tot ceea ce contează sunt hârtiile sub care unii își ascund incompetența. Dacă am fi stat ore bune să așteptăm hârtiile pentru relocare astăzi poate vorbeam de doi pui de urs morți. Dar pentru că am acționat pentru salvarea lor și am hotărât să ne deplasăm rapid la cel mai apropiat sanctuar de urși suntem nevoiți să plătim”, susțin reprezentanții Asociației Prietenii Berzelor.
Greenpeace Romania a venit în ajutorul Asociației și a postat un mesaj pe Facebook în care subliniază că „amenda este exagerată”.
„Autoritățile ar fi putut să-și arate mușchii dând un avertisment pentru nerespectarea procedurilor legale, câtă vreme voluntarii au acționat de bună credință și au reușit salvarea ursuleților. Iar Ministerul Mediului ar face bine să se întrebe de ce oamenii preferă să apeleze la ONG-uri de mediu decât la instituții din subordinea sa”, a fost mesajul celor de la Greenpeace Romania, care s-au oferit să asigure asistență juridică pro bono pentru contestarea amenzii.
Ministerul Mediului: Au încălcat legea
Ministerul Mediului este de acord cu amenda aplicată de Garda de Mediu și spune că reprezentanții Asociației au încălcat legea prin modul în care au acționat.
„Deși au constatat că starea de sănătate a puilor de urs este una precară, deși activează încă din anul 2007 în domeniul protecției animalelor, reprezentanții asociației Prietenii Berzelor au decis să ignore prevederile legale (notificarea imediată a Gărzii de Mediu prin dispeceratul 112) și să transporte cele două exemplare cu un autoturism personal de la Sibiu la Zărnești, județul Brașov, pe o distanță de peste 150 km, fără supravegherea unui medic veterinar, pentru a le preda Asociației Milioane de Prieteni, care administrează sanctuarul de urși AMP Libearty - Bear Sanctuary”, este justificarea oferită de Ministerul Mediului.
Care sunt acuzele aduse Asociației:
- Au omis să notifice imediat Garda de Mediu (prin sistemul unic 112) despre deținerea puilor de urs, încălcând astfel prevederile HG 323/2010 (contravenție pentru care au fost deja sancționați cu amendă de 10.000 de lei, cu posibilitatea plății a jumătate din minim în termen de 15 zile, respectiv 2.500 lei)
- Nu au apelat imediat la expertiza unui medic veterinar, care ar fi trebuit să analizeze starea de sănătate a exemplarelor (asta deși, fiind o organizație de protecția animalelor, asociația Prietenii Berzelor dispune de serviciile unui veterinar)
- Au transportat în mod ilegal cei doi pui de urs pe o distanță de 150 de km, în condiții improprii și fără supravegherea unui medic veterinar, de la Cristian la Zărnești (fapta constituie infracțiune și este în cercetare la Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu)
- Au ignorat în mod repetat apelurile și mesajele comisarilor GNM
- Au luat de unii singuri decizia greșită de a preda puii de urs Sanctuarului Libearty. Deși este cel mai cunoscut din țară, Sanctuarul Libearty este destinat exclusiv exemplarelor mature de urși care, din varii motive, nu mai pot fi reabilitați. În acest centru, urșii cu probleme de sănătate sau comportamentale își pot trăi viața în condiții bune, evitând interacțiunea cu omul sau cu alte exemplare. În cazul puilor de urs însă, prima opțiune este întotdeauna un centru de reabilitare special pentru exemplare juvenile, în vederea reintroducerii lor în mediul natural
Pentru a întări poziția sa, ministerul a oferit exemplul unui alt caz din județul Sibiu, în care s-a acționat legal prin intermediul Gărzii de Mediu Sibiu.
Îți mai recomandăm De ce o discuție cu Moș Martin îl convinge pe ministrul Tánczos că unii urși trebuie uciși