Combaterea fenomenului drogurilor și adaptarea legislației la amploarea acestuia sunt priorități ale sale ca ministru al Justiției și senator, a spus sâmbătă, la Pitești, Alina Gorghiu, transmite Agerpres.
„În Parlament, la acest moment, sunt trei iniţiative cheie care ar putea să ducă la diminuarea fenomenului traficului de droguri. Ca ministru al Justiţiei, apelez la înţelepciunea colegilor mei din Parlament. Suntem în an electoral, probabil că activitatea în Parlament nu va fi în permanenţă la foc continuu, de aceea cred că trebuie să tratăm cu maximă responsabilitate adoptarea, în procedură de urgenţă, a celor trei iniţiative", a spus ministra Justiției, Alina Gorghiu.
Proiectele la care face sunt cele care vizează înfiinţarea registrului traficanţilor de droguri, înfiinţarea unor centre regionale de dezintoxicare şi recuperare a dependenţilor de droguri, respectv proiectul cunoscut sub numele de "Legea 2 Mai" și care prevede că traficanţii de droguri nu pot primi condamnări cu suspendare, menționează agenția de presă.
Îți mai recomandăm Tragedia de la 2 Mai a pus traficul de droguri pe agenda Consiliul Suprem de Apărare al Țării. Ce au promis și ce au făcut autoritățile„Apelul rămâne valabil către colegii parlamentari pe toate aceste trei proiecte. (...) Nu avem niciunii voie să stăm pasivi la acest fenomen", a adăugat ministra Justiţiei.
Declarațiile ministrei vin în contextul în care pentru cel puțin două dintre cele trei proiecte Camera Deputaților nu a aprobat procedura de urgență, după ce anterior au fost adoptate de Senat.
Proiectul cu privire la înființarea Registrului traficanților de droguri a fost adoptat de Senat în 18 decembrie 2023 și în 27 decembrie a fost prezentat în Biroul Permanent al Camerei Deputaților. Nu a fost aprobată însă procedura de urgență, fiind trimis pentru raport la Comisia Juridică, respectiv la alte trei Comisii pentru avizare.
Proiectul cunoscut ca Legea „2 Mai” - care prevede ca traficanții de droguri dovediți să fie condamnați cu executare - a fost adoptată în 20 noiembrie de către Senat și peste 2 zile a fost prezentată în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, unde „nu s-a aprobat procedura de urgență solicitată”, după cum menționează site-ul Camerei.
Îți mai recomandăm Vârsta consumatorilor de droguri a scăzut în România la 10-11 aniDocumentul a fost trimis pentru raport la trei Comisii și pentru aviz la o a patra, singura care a și oferit un răspuns, mai exact un aviz favorabil.
Cel de-al treilea proiect, privind înființarea a opt centre regionale de dezintoxicare și recuperare a dependenților de droguri a fost depus în noiembrie la Camera Deputaților și a fost înaintat în aceeași zi și la Senat.
Pe lângă cele trei proiecte, depuse de liberali, pe rolul Parlamentului se află și alte inițiative legislative cu privire la combaterea consumului și traficului de droguri.