PNL începe să se confrunte, la scurt timp după preluarea guvernării, cu problemele care existau și în timpul guvernării PSD: ruptura între Palatul Victoria și partid.
Nervii unor liberali au ieșit la iveală la ultima ședință a Biroului Executiv, aceștia plângându-se că au ajuns să fie programați de miniștri și după câteva săptămâni. Parlamentarii i-au transmis lui Ludovic Orban că se lovesc uneori de chestiuni urgente în forul legislativ, iar ei nu primesc un punct de vedere de la ministere pentru a vota în cunoștință de cauză.
Opiniile aleșilor locali sunt mai importante în an electoral, în primul rând pentru că pe umerii lor stă mobilizarea votanților în favoarea partidului.
Îți mai recomandăm Raluca Turcan spune că anticipatele ar putea avea loc în mai-iunie„Discuțiile s-au aprins deoarece problema durează de ceva timp. În luna decembrie am înțeles că abia au ajuns la minister și că nu sunt obișnuiți să comunice cu parlamentarii. Au trecut însă două luni și ar trebui să își dea seama de ce sunt acolo și că trebuie să existe o relație între miniștri și parlamentari. Nu ne putem trezi că PSD ne pune în brațe proiecte de lege pe care noi nu știm cum trebuie să le votăm. Nici pe vremea PSD nu exista ca un ministru să nu ne răspundă la telefon”, au declarat surse din conducerea PNL pentru Europa Liberă.
Liberalii au dat exemplul votului din diferite comisii, când măsurile care nu erau susținute de la Palatul Victoria erau votate în Parlament de liberali. Un ministru vizat de criticile din interiorul PNL a fost Victor Costache, ministrul Sănătății.
La ultimul Birou Executiv, problema a fost ridicată de vicepreședintele BEX, Virgil Guran, iar la penultima ședință subiectul a fost pus în discuție chiar de liderul de grup al PNL din Camera Deputaților, Florin Roman. Subiectul se discută însă mai aprins pe holurile Parlamentului sau la întâlnirile informale cu primarii.
„Sunt probleme mari cu Costache (n.r. – Ministrul Sănătății) , Anisie (n.r. – ministrul Educației), Ștefan Ion (n.r. – ministrul Dezvoltării) și Violeta Alexandru (n.r. – ministrul Muncii). Mai mulți lideri i-au spus lui Orban că nu este normal ca premierul să le răspundă la telefon, dar să nu aibă parte de același tratament din partea miniștrilor. Problema a fost ridicată și de mai mulți aleși locali. Costache nu e membru de partid și nu înțelege că trebuie să vorbească cu noi. Primarii nu înțeleg de ce nu îi ajută Ștefan Ion, iar Anisie e un dezastru la comunicare”, au adăugat sursele citate.
Printre cei mai lăudați miniștri pentru că sunt receptivi în comunicarea cu partidul a fost Florin Cîțu, ministrul de Finanțe.
O altă nemulțumire a liberalilor față de miniștrii Cabinetului Orban e legată de faptul că aceștia nu scot la lumină neregulile din timpul guvernării PSD.
„Noi am urlat ani de zile că PSD a furat, iar ei nu arată nimic. Au trecut patru luni, să scoată măgăriile, să vedem ce s-a întâmplat. Oamenii noștri s-au pus cu fundul pe scaun și nu se vede nimic”, au explicat surse din PNL.
Premierul Orban i-a ascultat pe nemulțumiți și le-a promis că în perioada următoare trebuie pusă la punct o strategie și o procedură de comunicare. El le-a promis parlamentarilor că fiecare ministru o să treacă pe la grupuri pentru a discuta cu liderii inițiativele legislative urgente.
„Miniștrii nu mai au voie să lipsească de la întâlnirile cu grupurile parlamentare ale PNL decât dacă sunt plecați în afara țării sau au ședință de Guvern”, a fost mesajul transmis în interior de premierul Orban potrivit unor surse din conducerea PNL.
Îți mai recomandăm EXCLUSIV. Câți bani au încasat televiziunile pentru candidatul IohannisDragnea invoca lipsa de comunicare a guvernării
În timpul guvernării PSD, Liviu Dragnea a ieșit de mai multe ori să spună că partidul guvernează foarte bine, dar există probleme de comunicare. La vremea respectivă, fostul lider al social-democraților i-a avertizat public pe mai mulți miniștri că urmează să fie remaniați dacă nu își îmbunătăți calitățile de comunicare.
Tema a fost folosită ca pretext de Dragnea și pentru a schimba mai ușor miniștrii care nu îi ascultau ordinele, văzându-se ulterior că aceștia erau înlocuiți cu social-democrați care nu performau în comunicarea publică.
Îți mai recomandăm Cine intră în cursa pentru Primăria Bucureștilor