Ministrul Agriculturii demisionează

Adrian Oroș va demisiona din funcție. Este al șaselea ministru din cabinetul Cîțu care demisionează.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oroș, a anunțat pe pagina de sa Facebook că își va depune, marți, demisia. Oroș, care l-a susținut la congresul abia încheiat al liberalilor pe Ludovic Orban, a prezentat o listă de motive care l-au determinat să ia această decizie.

Potrivit acestuia, bugetul ministerului pentru anul 2021 reprezintă doar 60% din execuția bugetară a anului 2020, cu efecte asupra programelor aflate în derulare.

La rectificarea bugetară, Ministerul Agriculturii a primit „o sumă infimă, absolut insuficientă”, arată Oroș.

Îți mai recomandăm Miniștrii USR PLUS și-au anunțat demisia | Guvernul Cîțu rămâne minoritar

„În PNRR nu a fost cuprins niciun proiect major pentru agricultură. Asta deși în primul draft trimis la Comisie, în noiembrie 2020, PNRR conținea un proiect complex pentru gestionarea apei în agricultură (irigații, desecare/ drenaj și sistem antigrindină), în valoare de 6,5 miliarde euro, proiect asumat în Programul de guvernare, alături de Rețeaua de depozitare, procesare si distribuție a produselor românești, alt proiect care nu a mai avut loc in PNRR”, acuză ministrul.

Acesta a mai acuzat că nu „există suficientă determinare pentru eradicarea activității samsarilor, a vânătorilor de subvenții și a pieței negre, care afectează fermierii corecți” și, din acest motiv, orice subvenție, orice formă de sprijin devine ineficientă.

Prim-ministrul Florin Cîțu urmează, cel mai probabil, să desemneze un ministru interimar la Agricultură.

Adrian Oroș este al șaselea ministru din cabinetul Cîțu care demisionează luna aceasta. Pe 6 septembrie, cinci miniștri ai USR, precum și vicepremierul Dan Barna, și-au prezentat demisia ca formă de protest împotriva revocării din funcție a colegului lor, ministrul Justiției Stelian Ion.