Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat joi că a invitat la discuții reprezentanții mai multor instituții judiciare pentru a discuta decizia de miercuri a Curții Constituționale (CCR) referitoare la sentințele judecătorești.
CCR a anunțat într-un comunicat de presă ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept, la data pronunțării.
Stelian Ion a catalogat decizia CCR ca fiind una „importantă” și a arătat că va trebui să „fim foarte atenți din punct de vedere legislativ” pentru a nu se ajunge la un blocaj în justiție.
„Am trimis deja o invitație către grupul de lucru din care fac parte reprezentanți ai unor instituții importante din sistemul judiciar, care lucra deja la punerea în acord a legislației penale cu deciziile Curții Constituționale și cu directivele Uniunii Europene. Așadar, am lansat o invitație pentru a discuta această decizie cu prioritate față de toate celelalte decizii ale Curții Constituționale care trebuie puse în acord”, a spus Ion.
Acesta a menționat câteva dintre instituțiile care fac parte din acest grup de lucru: Parchetul General, DNA, DIICOT sau Înalta Curte de Casație și Justiție.
În cazul în care decizia s-ar aplica și pentru măsurile preventive, Stelian Ion a spus că lucrurile „s-ar complica și mai mult”. Acest aspect nu e clar deoarece decizia CCR nu este încă motivată.
Ministrul nu a exclus ca modificarea legislativă care să pună în acord Codul de Procedură Penală cu decizia de miercuri a CCR să fie luată printr-un OUG.
„Dacă va fi necesară, în fața unui iminent blocaj, pentru că această chestiune este extrem de serioasă, tocmai pentru asta a fost creat instrumentul ordonanței de urgență. Dar nu spun că vom adopta o OUG, încă nu am luat decizie.”
Ion a mai arătat că este „de anticipat” că instanțele vor ajunge să amâne pronunțarea de mai multe ori pentru a avea timp să motiveze hotărârile judecătorești.
Ce a stabilit CCR
Curtea Constituțională a decis miercuri că punerea în executare a unei hotărâri judecătorești penale definitive fără motivarea sa scrisă este neconstituțională și încalcă dreptul la justiție și la un proces echitabil, iar hotărârea judecătorească trebuie redactată chiar la data pronunțării ei.
Pe scurt, hotărârile judecătorești în materie penală nu mai pot fi puse în executare doar în baza minutei (act în care se consemnează pe scurt rezultatul deliberării) ca până acum, ci a hotârârii redactate, care conține - pe lângă decizia luată de instanță - și motivarea ei pe larg.
Excepția a fost ridicată într-o speță aflată pe rolul Curții de Apel Târgu Mureș de un avocat, George Zlati.
În prezent, motivarea hotărârii judecătorești se poate face în 30 de zile de la pronunțare, termen care poate fi prelungit succesiv până la un total de 90 de zile, așa cum permite Legea 304/2004.
A contribuit: Cristian Andrei, Dora Vulcan