Începe școala | Ministrul Sănătăţii: Testarea antidrog a tuturor elevilor din România este exclusă

Testarea antidrog a elevilor în şcoli a redevenit o temă fierbinte pe agenda publică. Imagine cu caracter ilustrativ.

Ministerele Sănătății și Educației exclud testarea antidrog a tuturor elevilor din România și vor propune ca aceasta să fie realizată în cazuri specifice, doar cu acordul părinților.

Anunțul a fost făcut marți de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la o zi după ce un mesaj similar a fost transmis și de către oficialii Ministerului Educației.

Cele două instituții lucrează la un act normativ care să permită testarea antidrog a elevilor din școlile din România, în contextul în care consumul de droguri în rândul minorilor a fost intens dezbătut în ultima perioadă.

Săptămâna trecută, Prefectura municipiului București a lansat două propuneri legate de testarea antidrog a elevilor şi prezentarea unei adeverinţe din care să reiasă, pe baza analizelor de sânge, că elevul nu a consumat substanţe interzise.

Iniţiativa a stârnit controverse, după cum a relatat Europa Liberă.

„Noi excludem testarea de masă a tuturor elevilor. Acest lucru iese din discuţie din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii şi sunt convins că şi din punctul de vedere al celorlalţi colegi”, a declarat marţi ministrul Alexandru Rafila, potrivit News.ro.

Acesta a adăugat că testarea trebuie să fie făcută „ţintit” şi cu acordul părinţilor, doar dacă există suspiciuni că elevul a consumat sau are o problemă cu consumul de droguri, a mai adăugat ministrul.

Îți mai recomandăm La școală cu ghiozdane, cărți și testul antidrog. Părinții: „Nu suntem de acord cu testarea în masă, că nu suntem o națiune de drogați”

Despre posibilitatea unei testări rapide a elevilor, acolo unde este cazul, el a spus că pentru acest lucru nu e nevoie de cadre medicale, ci de personal instruit, şi că va fi pus la punct un protocol de lucru cu Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Declaraţiile sale au venit după ce a participat la semnarea Planului Naţional de Acţiune pentru Siguranţa Şcolară, la sediul MAI.

Luni seară, secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Sorin Ion, a spus că modul în care se va face testarea antidrog în şcoli nu va fi reglementat într-un astfel de plan de acţiune, ci cel mai probabil printr-un ordin comun al mai multor ministere.

„Nu o să stabilim printr-un plan naţional care în cele din urmă este un acord de parteneriat între ministere, ci printr-un act normativ”, a spus Sorin Ion la Medika TV, citat de News.ro.

Îți mai recomandăm Ministrul Sănătății: „În 2022 au fost 1.700 de urgențe cauzate de consumul de droguri. Unii nu se prezintă și ajung târziu la spital!”

„Suntem la început de drum cu discuţia despre testările în şcoli. Nu va fi reglementată prin Planul naţional comun de acţiune, ci prin acte normative cum ar fi ordin comun al ministerelor implicate.”

Nu va exista o testare în masă a elevilor, a afirmat și secretarul de stat din Ministerul Educaţiei.

„Vorbim despre o eventuală testare în condiţii de confidenţialitate, în condiţii de acord al părinţilor elevilor minori sau acordul elevului major pentru că la acest moment nu cred că se pune problema unei testări forţate. Asta este exclus.”

Dezbaterile legate de consumul de droguri în rândul tinerilor s-au intensificat în ultima perioadă, după ce un tânăr şofer aflat sub influenţa substanţelor interzise a accidentat mortal alţi doi tineri în staţiunea 2 Mai.

Îți mai recomandăm Droguri tari, stat slab. Cine îl putea opri pe Vlad, șoferul tragediei de la 2 Mai?

Polemicile s-au intensificat după ce Prefectura Capitalei a lansat săptămâna două propuneri legate de testarea antidrog a elevilor şi prezentarea unei adeverinţe la începutul anului şcolar din care să reiasă, pe baza analizelor de sânge, că elevul nu a consumat droguri.

De asemenea, Prefectura Capitalei a propus şi introducerea de cursuri antidrog în curricula şcolară.

La finalul săptămânii trecute, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, anunţa, după finalizarea anchetei în cazul tragediei din staţiunea 2 Mai, că este analizată posibilitatea testării antidrog, de către cadrele medicale, în cazul elevilor care prezintă semne semnificative ale consumului de droguri, mai notează News.ro.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.