Ministrul rus al apărării a apărut public după revolta Wagner. Evgheni Prigojin nu a mai comunicat de sâmbătă

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu (al doilea din stânga), a vizitat un post de comandă al grupării militare Zapad (vest), conform unei înregistrări difuzate pe 26 iunie 2023.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a apărut luni în spațiul public, pentru prima dată după revolta armată a grupului de mercenari Wagner, de sâmbătă, care urmărea înlăturarea sa.

Ministerul rus al Apărării a difuzat luni o înregistrare în care Serghei Șoigu apare în timpul unui zbor cu avionul, ascultând rapoarte la un post de comandă condus de gruparea militară rusă Zapad (Vest), scrie Reuters.

Înregistrarea era fără sunet și nu au fost precizate locul și timpul vizitei.

Zvezda, canalul de televiziune al Ministerului rus al Apărării, a menționat însă că Șoigu a ascultat un raport al general-colonelului Evgheni Nikiforov, comandantul grupului, despre situația actuală de pe linia frontului din Ucraina.

Potrivit sursei citate, în timpul vizitei sale, Șoigu a fost informat despre constituirea unor noi forțe de rezervă pentru gruparea militară „Zapad” și a remarcat ceea ce a numit „eficiența ridicată” a armatei ruse la „detectarea și distrugerea echipamentelor militare inamice și a acumulărilor de personal în zonele tactice”.

El le-ar mai fi dat sarcina de a continua „recunoașterea activă pentru a dezvălui planurile inamicului” și de a „zădărnici mișcările forțelor ucrainene mult în spatele liniei frontului”, a precizat canalul de televiziune al ministerului rus.

De asemenea, Zvezda a precizat că Șoigu a acordat o atenție deosebită la ceea ce a numit „organizarea unui sprijin pe toate planurile pentru trupele implicate în Operațiunea militară specială și crearea condițiilor pentru adăpostirea în siguranță a personalului”.

Galerie foto | Cum au părăsit trupele Wagner orașul Rostov pe Don

Între timp, Evgheni Prigojin nu a mai făcut comentarii publice după încheierea revoltei de sâmbătă. Ultimul său mesaj, unul audio, anunța tocmai sfârșitul rebeliunii mercenarilor săi.

În timpul revoltei sale, în timpul căreia a preluat controlul cartierului general al armatei ruse din sudul Rusiei, șeful renegat al mercenarilor Wagner ceruse ca Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General, să fie predați forțelor sale pentru a putea „restabili justiția”.

Prigojin i-a acuzat pe cei doi înalți oficiali ruși de incompetență crasă și de corupție, după ce o lungă perioadă a cerut demiterea lor.

De altfel, în ultima perioadă, Gherasimov nu a mai fost văzut în public, iar Kremlinul nu a spus nimic despre noi schimbări de personal atunci când a descris acordul care a pus capăt revoltei.

Kremlinul a declarat că problema schimbărilor de personal a fost prerogativa exclusivă a președintelui Vladimir Putin și cu greu ar fi putut face parte din vreun acord.

Îți mai recomandăm China: Rebeliunea mercenarilor Wagner, o problemă de „afaceri interne” ale Rusiei și „o iluzie” exploatată de Occident

Sâmbătă, mercenarii conduși de Prigojin au avansat spre Moscova pentru a înlătura ceea ce ei au numit conducerea militară coruptă și incompetentă a Rusiei, înainte de a se întoarce brusc într-o zonă din estul Ucrainei controlată de Rusia, după un acord cu Kremlinul negociat de liderul belarus Alexander Lukașenko.

În cadrul înțelegerii, așa cum a fost descrisă public de Kremlin, s-a renunțat la acuzațiile penale împotriva forțelor răzvrătite, în schimbul întoarcerii lor în tabere, iar Evgheni Prigojin se va muta în Belarus.