Ministrul Virgil Popescu, pentru Bloomberg: Această criză ne-a arătat cât suntem de dependenți cu toții de China

Ministrul român al Economiei, Virgil Daniel Popescu

România se pregăteşte să iasă din carantină dar economia nu va mai fi niciodată aceeași, scrie Bloomberg, care notează că țara ar fi fost mai afectată decât oricare alta din Europa de Est de pandemia COVID-19.

Autoritățile spun că intenționează să stimuleze producția autohtonă pentru a asigura aprovizionarea cu alimente, gaze naturale şi echipamente medicale, pentru ca țara să fie pregătită în cazul în care apar alte crize în viitor.

  • "Este clar că trebuie să ne regândim producţia industrială. Ne vom concentra pe sectoarele care demonstrau semne încurajatoare chiar înainte de criză: energie, petrochimie şi apărare", a declarat joi ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Pandemia forțează guvernele și companiile - de la cele din estul Europei până în sud-estul Asiei - să-și regândească accesul imediat la produse esențiale, cum ar fi produsele alimentare și medicamentele. Nevoia de stocuri mai mari și lanțuri de aprovizionare mai solide alimentează o dezbatere între economiști și factorii de decizie cu privire la dezavantajele globalizării și dacă producția n-ar trebui cumva amplasată mai aproape de casă.

  • „Această criză ne-a arătat cât de dependenți suntem cu toții de China, așa că cred că trebuie să ne asigurăm că vom avea producția de bază în Uniunea Europeană”, potrivit lui Virgil Popescu, care a spus că România încearcă să-i atragă pe investitorii care doresc să-și relocheze afacerea. „Nu este normal ca în țările noastre europene să luptăm pentru cine reușește să cumpere măști de protecție a feței făcute în China”, așa cum s-a întâmplat la începutul crizei.

Deşi oficialii români se aşteaptă la o recesiune de aproape 2% în 2020, analiştii nu sunt de acord cu aceste estimări. Recesiunea înregistrată de Europa va fi cea mai gravă de la căderea comunismului iar România va fi una din cele mai afectate ţări, în special având în vedere că are cel mai mare deficit bugetar din UE, avertizează analiştii de la Capital Economics. "Spaţiul limitat de răspuns este posibil să însemne că revenirea economică va fi una din cele mai slabe din regiune", susţin analiştii de la Capital Economics într-un raport publicat săptămâna aceasta, conform căruia România va înregistra o contracţie economică de 7,5% în 2020.

Până acum, România a anunţat măsuri în valoare de 15 miliarde de lei pentru IMM-uri. Companii precum Renault au reluat operaţiunile înainte de eliminarea treptată a restricţiilor, începând de la mijlocul lunii mai. "Aproximativ o treime din economie a fost afectată când industria auto şi cea a ospitalităţii a încetat lucrul. Acum unele din aceste companii au reluat lucrul iar contracţia economică s-a diminuat", a spus Virgil Popescu.

Chiar dacă prăbuşirea preţului petrolului ar putea fi o veste bună pentru consumatori ea ar putea afecta vânzările celei mai mari companii româneşti, OMV Petrom.

Ministrul Economiei nu se aşteaptă ca OMV Petrom să oprească proiectul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră şi adaugă faptul că societatea de stat Romgaz SA este interesată în continuare să preia o participaţie la acest proiect, în condiţiile în care Exxon Mobil vrea să îşi vândă pachetul său de 50%. "Nu putem să spunem că dacă acest proiect nu va începe în acest an sau anul viitor nu va mai fi realizat de loc. Acest proiect va fi finalizat", a apreciat Virgil Popescu.

Scăderea preţului activelor la nivelul întregului continent a dat naştere la îngrijorări că firme importante ar putea fi vizate de preluări. Din acest motiv, România este îngrijorată când vine vorba de îndeplinirea planurilor privind vânzarea unui pachet minoritar de acţiuni la Hidroelectrica în luna septembrie. Popescu spune că orice decizie va fi influenţată de condiţiile de pe piaţă.

Declararea stării de urgenţă în România a suspendat deja fuziunile şi achiziţiile în sectorul energetic, în condiţiile în care anterior grupul ceh de utilităţi CEZ s-a declarat interesat să îşi vândă activele locale.

"Nu cred că este înţelept pentru nicio parte să ia în considerare tranzacţii pentru că preţurile sunt distorsionate. Sunt sigur că CEZ va putea relua procesul. Am vrut să fim siguri că nu vom fi luaţi prin surprindere", a spus ministrul Economiei.

Citește și: