3 minute | 100 de ani cu Regele Mihai, stop abuzurilor, vaccinarea salvează vieți

Generalul în retragere, Nicolae Ciucă, actualul ministru al Apărării, a fost desemnat premier de președintele Iohannis. El a purtat discuții și cu USR PLUS, dar și cu PSD, dar este departe încă de a obține cele 334 de voturi de care are nevoie în Parlament.

Astăzi se împlinesc 20 de zile de la căderea guvernului Cîțu în Parlament și două luni de la ieșirea USR PLUS de la guvernare. În acest timp, în România, numărul zilnic al morților de Covid a trecut de la 200 la peste 570. La Terapie Intensivă se aflau ieri 1846 pacienți.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Discuțiile premierului desemnat Nicolae Ciucă pentru formarea guvernului sunt încă neconcludente, iar situația Covid încă foarte problematică. Dar există și o veste bună: au reapărut cozile la vaccinare.

Dar iată știrile mari ale dimineții:

  • Gen. Ciucă întâmpină dificultăți. Nici USR, nici PSD nu vor să sprijine noul cabinet necondiționat. PNL nu se simte prea bine.
  • Gigantul Amazon a deschis o investigație legată de neplata sau concedierea angajaților în concediu medical sau de maternitate.
  • Astăzi se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai, una dintre marile personalități ale istoriei europene recente.

În ciuda instabilității și ca antidot la vremurile urâte, Europa Liberă vă propune în această săptămână o călătorie în România antebelică, o listă a marilor decizii din cel de-al doilea război mondial și o incursiune în culisele rezistenței împotriva comunismului. Apoi o plimbare la Castelul Peleș, așa cum numai jurnaliștii de investigație știu să facă.

PSD vrea miniștri în Guvern, dl. Cîțu nu va mai fi ministru

Prima rundă a discuțiilor purtate de generalul Ciucă s-a încheiat fără concluzii. Nu se știe ce culoare politică va avea guvernul Ciucă.

UDMR e singurul partener asigurat. USR insistă asupra programului de guvernare și a cerut discuții suplimentare.

După ce au anunțat inițial, prin vocea liderului Marcel Ciolacu că vor susține cabinetul până în februarie pentru a participa frontal la războiul anti-Covid, liderii PSD au adăugat ulterior noi condiții: vor să aibă drept de veto asupra listei miniștrilor, ba chiar să facă parte din guvern.

Președintele Iohannis este văzut de mulți observatori ca principalul responsabil de criza politică de la București. La rândul său, Florin Cîțu se confruntă cu critici din ce în ce mai vocale din partid. Aici, la o ceremonie de Ziua Pompierilor, la 13 septembrie 2021.

Potrivit surselor participante la întâlnirea de la Vila Lac 2, președintele PNL, Florin Cîțu, și secretarul general, Dan Vâlceanu, au refuzat total ideea selecției în comun a miniștrilor, dar, lucru semnificativ, se pare că Florin Cîțu nu va prelua nici măcar un post de ministru.

Premierul demis se află sub tirul unui val de critici în partid, după cum atrage atenția Adevărul. Sub un titlu care face trimitere directă la felul în care Klaus Iohannis a patronat ascensiunea lui Florin Cîțu la vârful partidului, articolul susține că lideri locali marcanți au ieșit din neutralitate și îl presează pe șeful lor să găsească soluții pentru o majoritate solidă în Parlament.

Ludovic Orban și Florin Cîțu și-au disputat șefia PNL, finalizată cu excluderea tuturor simpatizanților lui Orban din conducerea restrânsă a partidului.

Aceasta în paralel cu refuzul fostului lider liberal Ludovic Orban de a vota guvernul Ciucă. El a declarat și că PNL nu se poate reface câtă vreme este condus de Cotroceni, un apel implicit către colegi să părăsească tabăra Cîțu.

Amazon anchetează neplata propriilor angajați

Presa internațională este destul de împărțită astăzi, fără mari teme comune. Washington Post deschide cu un articol în care atrage atenția că Germania, deși pozează în campioana trecerii la energie regenerabilă, preconizează noi exploatații pe cărbune.

Între piesele de rezistență ar fi de remarcat și articolul de primă pagină din New York Times care dezvăluie că, în urma plângerilor repetate ale unei angajate către Jeff Bezos însuși, compania a declanșat o anchetă internă cu rezultate șocante. Nu numai că Tara Jones avea dreptate că i se opreau lunar 90 de dolari din 540, dar mecanismul afecta mulți angajați.

Se pare că documentele medicale legate de concediile de maternitate, de creștere a copilului sau concediile medicale se pierdeau pur și simplu, astfel că angajații în cauză apăreau absenți, drept pentru care erau plătiți mai puțin decât aveau dreptul sau erau concediați.

Problema nu e deloc minoră dat fiind că Amazon este unul dintre cei mai mari angajatori din lume, cu 1,3 milioane de contracte de muncă.

Tot despre abuzuri în vremea pandemiei, dar de cu totul și cu totul altă natură.

Un reportaj al Europei Libere a scos la iveală în aceste zile fața hâdă a violenței în familie. Fenomenul, niciodată pe cale de a fi eradicat în România, s-a agravat pe fondul izolării din pandemie, dar și a problemelor economice pe care acesta le agraveză.

Sorin Dojan a aflat că în România, din ianuarie până în august în acest an 33 de femei au fost ucise în bătaie de partenerii lor. În ultimii opt ani, au murit în acest fel 426 de persoane.

Vaccinarea salvează vieți

După prea multe vești proaste, cel puțin o veste bună. Pe fondul îngrijorării privind victimele Covid, dar și al restricțiilor anunțate de autorități, au reapărut cozile la centrele de vaccinare.

În ultimele zile, numărul celor care s-au vaccinat a depășit frecvent 100 de mii, cu 91.000 de persoane vaccinate sâmbăta cu prima doză.

Era și timpul. În acest moment, la Terapie Intensivă se află 1.800 pacienți, iar angajații cimitirelor din orașele afecate grav și-au depășit orele de lucru obișnuite și cu 70%. Înmormântările se fac cu programări la distanță de o săptămână, iar gropile au început să fie săpate cu excavatorul.

Alte subiecte:

Dacă aveți timp și chef să ne scrieți pe temele de mai sus sau pe altele, o puteți face la treiminute@rferl.org.

Dar nu uitați că această săptămână este despre Secolul Regelui Mihai. Îmi amintesc că în decembrie 2017, orfebreria zăbrelelor de la Palatul Regal nu se mai vedea de mulțimea florilor albe. Era iarnă, iar florile au rezistat până am trecut cu toții în Anul Nou. Flori albe ar ajuta și acum...

Cele bune, ne revedem mâine,
Elena