Rusia investighează trei jurnaliști străini, printre care și Mircea Barbu, pentru că au intrat și relatat din Kursk

Jurnalistul român Mircea Barbu este cercetat de autoritățile ruse pentru că ar fi intrat ilegal pe teritoriul țării pentru a relata despre incursiunea ucraineană din regiunea Kursk.

Serviciul de securitate al Rusiei FSB a anunțat că investighează alți trei jurnaliști străini pentru că au relatat din regiunea Kursk ocupată de forțele ucrainene. Jurnalistul român Mircea Barbu se află printre cei investigați. În total, Rusia anchetează 12 ziariști pentru că au fost și au relatat din Kursk.

Cei trei jurnaliști investigați de FSB sunt Mircea Barbu, care a relatat din Kursk pentru HotNews, și Kathryn Diss și Fletcher Yeung, de la ABC News Australia.

Eu sunt investigați pentru trecerea ilegală a frontierei rusești, relatează agenția de știri de stat RIA Novosti citată de AFP.

Jurnalistul Mircea Barbu a spus pentru Europa Liberă că gestul autorităților ruse îl îngrijorează, dar că el va continua să își facă meseria.

„Eu o iau mai mult ca pe o intimidare. FSB nu tolerează voci independente, relatări independente din această zonă Kursk. Și, în general, Kremlinul are o problemă cu presa liberă. Rusia pune bocancul pe gâtul tuturor jurnaliștilor independenți”, spune Mircea Barbu.

Jurnalistul spune că a mers în Kursk, alături de alți jurnaliști străini, știind că riscă represalii din partea Rusiei.

„Rusia a mai făcut chestia asta în trecut. Se poate folosi de Interpol, pentru că e în continuare membru Interpol, ca să pună «rednotice» și oriunde aterizezi în lumea sta într-o țară membră Interpol, cam toate, lor le apare o alertă pe pașaportul tău. Asta îmi limitează foarte mult călătoriile în țări ca Ungaria sau Serbia, ca să nu zic Iran și alte țări. Te hărțuiește permanent astfel de acțiune”, spune Mircea Barbu.

Mircea Barbu mai spune, într-o postare pe rețelele sociale, că situația în care se află, de a fi căutat de serviciile de securitate rusești, este un atac direct asupra tuturor jurnaliștilor care își asumă riscuri pentru a aduce în fața publicului adevărul despre conflicte armate și situații de criză: „Nu putem permite ca frica și intimidarea să ne reducă la tăcere.”

Îți mai recomandăm Incursiunea Ucrainei în Rusia. Mărturiile celor care au fugit din calea ofensivei ucrainene

După publicarea reportajului realizat în Kursk, Mircea Barbu a fost vizat inclusiv de amenințări cu moartea din partea propagandiștilor ruși pe canalul „Dva Maiora”.

„Rachetele Iskander sunt mai eficiente ca dosarele penale”, a fost mesajul publicat pe canalul de Telegram „Dva maiora”, care, conform propriei descrieri, este al „militarilor adevărați” și are peste 1,1 milioane de urmăritori.

Autoritățile ruse au afirmat că reporterul Mircea Barbu a intrat ilegal în Rusia și a cerut redacției de la București „să condamne acțiunile teroriste ale forțelor armate și ale serviciilor de informații ale Ucrainei, care vânează și ucid în mod deliberat de câțiva ani colegii lor jurnaliști ruși”.

HotNews a recunoscut că jurnalistul a trecut frontiera fără permisiunea Rusiei, dar a precizat că s-a întâmplat la fel când jurnaliști ruși, chinezi și din alte țări au urmărit trupele ruse în incursiunea lor pe teritoriul ucrainean.

Mai multe instituții mass-media străine au relatat din zona ocupată de armata ucraineană, inclusiv televiziunea italiană RAI, canalul american CNN și Deutsche Welle din Germania.

Articolul din Codul Penal rus care incriminează trecerea ilegală a graniței prevede o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare.

Armata ucraineană a lansat o ofensivă surpriză în regiunea de frontieră rusă pe 6 august, prima incursiune a unei armate străine pe teritoriul rus de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Forțele ruse au început o contraofensivă și susțin că au capturat o parte din teritoriu. De cealaltă parte, Ucraina spune că încă controlează aproximativ 100 de așezări și 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.