Mircea Geoană, poarta de intrare în diplomație pentru Călin Georgescu. Ce spune astăzi fostul număr doi din NATO despre candidatul filorus

Călin Georgescu, directorul al Centrului Național de Dezvoltare Durabilă în 2006. Cu doi ani înainte, Georgescu lucra la Ministerul Afacerilor Externe.

Călin Georgescu, candidatul suveranist filorus care a intrat în turul II al alegerilor prezidențiale, a lucrat în Ministerul Afacerilor Externe din 2004. A fost consilier personal al ministrului de Externe pe când funcția era ocupată de Mircea Geoană. Fostul număr doi din NATO spune că l-a luat consilier pe Georgescu, acum 20 de ani, pentru că i-a făcut „o impresie bună”. Ce crede astăzi?

Pe 25 noiembrie, la solicitarea Europei Libere, Ministerul de Externe (MAE) ne-a transmis că „domnul Călin Georgescu a fost încadrat începând cu data de 7 aprilie 2004, la cabinetul ministrului Afacerilor Externe în calitate de consilier personal, fără implicații financiare.”

Între decembrie 2000 și decembrie 2004, ministrul de Externe al României a fost Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024 – unde a obținut 5,36% din voturi.

Ministerul de Externe mai precizează în răspunsul către Europa Liberă că „din data de 1 septembrie 2004, domnul Călin Georgescu a fost angajat cu contract individual de muncă pe perioada nedeterminată” la minister.

Georgescu a ocupat funcția și gradul diplomatic de secretar I și a fost numit, la aceeași dată, în funcția de director la Direcția Organizații Economice Internaționale.

„Contractul de muncă a încetat la data de 26 iunie 2005, prin demisie”, a mai transmis MAE.

Călin Georgescu recunoste și el că a lucrat în MAE, doar că oferă informații contradictorii.

Pe site-ul său de campanie, candidatul filorus spune că a fost Director al Direcției Organizații Economice Internaționale de la MAE între 2000 și 2003. Într-un alt CV, publicat pe site-ul Universității din Pitești, la care este cadru didactic, Georgescu scrie că a ocupat aceeași funcție între 2004 și 2005.

Pe 26 noiembrie 2005, ministru de Externe al României a devenit Mihai Răzvan Ungureanu. El a ocupat această funcție până în 2007.

Europa Liberă l-a întrebat marți, 26 noiembrie, pe Mircea Geoană cum și de ce l-a ales pe Călin Georgescu să-i fie consilier personal în 2004, pe când era șeful diplomației României.

Îți mai recomandăm Victoria suveranistului #Călin Georgescu – cauze și consecințe

Geoană a răspuns că, în 2004, atunci când l-a cunoscut pe Călin Georgescu la organizația „Clubul de la Roma, la BNR” (n.r. Banca Națională a României), i-a făcut o impresie bună deoarece era „profund prooccidental” și avea nevoie de un specialist în Mediu.

„Mi-a făcut o impresie bună. Pentru că eram în Consiliul de Securitate al ONU, ca ministru de Externe, reprezentant al României, l-am desemnat pentru că avea caracteristicile profesionale de a fi consilier onorific pe teme globale. Fusese la PNUD (n.r. Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare), părea un tânăr perfect ancorat în lumea occidentală și direcția occidentală”, explică fostul secretar general adjunct al NATO.

Ce este Clubul de la Roma

Asociaţia Română a Clubului de la Roma este filiala unui think thank internațional din care fac parte, potrivit propriei prezentări, persoane „care împărtășesc o preocupare comună pentru viitorul umanității și se străduiesc să facă diferența”.

„Membrii noștri sunt oameni de știință remarcabili, economiști, lideri de afaceri, funcționari publici de nivel înalt și foști șefi de stat din întreaga lume”, este prezentarea de pe site-ul propriu al acestui grup.

Calitatea de membru al Clubului Internațional de la Roma se face pe bază de invitație.

Printre membrii acestui club din România se numără și guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.

Într-o declarație pentru Ziarul Financiar, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, spune că „domnul Călin Georgescu a fost secretarul general al Clubului de la Roma din România în perioada 2009-2013, la propunerea academicianului Mircea Maliţa, care era preşedintele şi ulterior preşedintele onorific al Clubului din România”.

Mircea Geoană spune că nu știe ce s-a întâmplat între timp cu Georgescu, dar crede că „[Georgescu] este opusul a ceea ce am văzut eu atunci”.

Geoană mai spune că nu s-a mai întâlnit cu Georgescu de atunci. În turul II al alegerilor prezidențiale, Georgescu „nu este o alegere bună pentru România”, consideră fostul secretar general adjunct al NATO.

„România este în cel mai complicat moment al istoriei sale post-decembriste. Este un moment de cumpănă, un moment periculos", spune Mircea Geoană referitor la clasarea lui Călin Georgescu pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Îți mai recomandăm Două milioane de voturi, multe întrebări, puține explicații. Sociolog: „Oamenii au căutat salvatori și l-au găsit pe Călin Georgescu”

Mircea Geoană s-a clasat pe locul șase în primul tur al alegerilor prezidențiale.

El a primit aproape 584.000 de voturi, deși la începutul campaniei electorale prezidențiale apărea în sondajele publice printre cei mai bine clasați candidați pentru a intra în turul II.

Scorul lui Mircea Geoană a scăzut vertiginos în ultimele două săptămâni ale campaniei electorale.

Diplomatul Theodor Paleologu a explicat luni, 25 noiembrie, pentru Europa Liberă, că Georgescu a fost susținut în cariera sa de oameni care au fost la vârful Ministerului de Externe.

El susține că „votul pentru Călin Georgescu este un vot pentru Putin”.

Doctor în Studii Politice, Theodor Paleologu spune că îl cunoaște pe Călin Georgescu din 2007 și că de atunci îi urmărește activitatea.

„Este evident că îl susține și o filieră de oameni care au conexiuni cu vechiul regim. Ascensiunea și cariera lui nasc în mod firesc întrebări. Este susținut de o rețea conectată cu vechiul regim. L-am întâlnit într-un mediu în care evoluau și Sergiu Celac, și Mircea Malița. De asemenea, este susținut de o întreagă rețea legionară”, susține diplomatul Theodor Paleologu despre Călin Georgescu.

Sergiu Celac a avut mai multe funcții în Ministerul de Externe înainte de 1989, iar între decembrie 1989 și iulie 1990 a fost ministru al Afacerilor Externe în guvernul provizoriu post-comunist, primul după Revoluție.

Potrivit prezentării de pe pagina organizației neguvernamentale New Strategy Center, al cărui președintele de onoare este, Sergiu Celac a fost consilier la Consiliul de Stat, interpret al Președinției României (1974-1978).

În perioada respectivă, președintele României era Nicolae Ceaușescu.

News Strategy Center mai scrie că Sergiu Celac a fost îndepărtat „din funcția publică pentru incompatibilitate ideologică”.

Între decembrie 1989 și iulie 1990, Celac a fost ministru al Afacerilor Externe în primul guvern de după Revoluție.

Între 2002 și 2003, Sergiu Celac a fost consilier personal (neremunerat) al Președintelui României. România era condusă atunci de Ion Iliescu.

Mircea Malița a fost ministru adjunct de Externe al României între 1962-1970, ambasador în Elveţia şi la ONU între 1980-1982 şi ambasador în SUA între 1982-1984.

Mai multe analize despre victoria din turul I a lui Călin Georgescu

Călin Georgescu: De la premierul de AUR, la candidatul în pole-position la Președinția RomânieiVictoria suveranistului #Călin Georgescu – cauze și consecințeDouă milioane de voturi, multe întrebări, puține explicații. Sociolog: „Oamenii au căutat salvatori și l-au găsit pe Călin Georgescu”Cine este Călin Georgescu, câștigătorul primului tur al prezidențialelor

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.