Mircea Geoană a fost numit oficial secretar general adj. al NATO

Mircea Geoană a intrat în diplomație odată cu 1990, iar cea mai înaltă funcție pe care o atinsese în acest domeniu până acum era cea de ministru de externe, între 2000 și 2004.

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană a fost numit de Jens Stoltenberg ca secretar general adjunct al NATO, urmând să preia funcția din luna octombrie, potrivit unui anunț oficial al NATO.

„Sunt bucuros să anunț numirea lui Mircea Geoană ca viitor secretar general adjunct al NATO. Mircea Geoană este un avocat al relației transatlantice, iar experiența îndelungată ca diplomat și om de stat va contribui pentru acest post”, a spus Stoltenberg.

Discuțiile despre plecarea lui Mircea Geoană pe postul de la NATO se desfășoară de câteva luni, au explicat sursele citate.

Mircea Geoană are o carieră diplomatică încă din anii 90, când a lucrat la Ministerul de Externe în diferite funcții. A fost mai apoi ambasador al României la Washington și apoi, între 2001 și 2004, a fost și ministru de externe.

A fost membru al PSD, fiind președintele social-democraților între 2005 și 2010, a candidat la președinția României, în 2009, însă a fost apoi exclus din partid și și-a înființat propria sa formațiune politică, fără audiență electorală.

Ca diplomat, Geoană a fost perceput ca un pro-american și proatlantist în perioada în care a fost ministru de Externe. La vremea aceea, într-o epocă în care se vorbea de Noua Europă, a țărilor din fostul bloc sovietic, și Vechea Europă, în partea sa occidentală, se inventariau și pozițiile pro sau anti-americane, iar România, care negocia aderarea la NATO și la UE, a militat pentru apropierea de SUA.