Moartea citește ziarul. Revista presei maghiare

Participanți la meetingul de susținere a jurnaliștilor demisionari de la Index, cel mai citit portal de știri al Ungariei. Budapesta, 24 Iulie, 2020.

A murit descoperitorul Balaurului bondoc. FCSB - Sepsi se va juca și în instanță. Facebook a uitat maghiara. Un site despre trecutul apropiat. Ludas Matyi, 75.

BLACK IS THE NEW ORANGE // Știrea săptămânii este, fără îndoială, concedierea lui Szabolcs Dull, editorul Index, cel mai important portal de știri al Ungariei (date despre audiența și performanțele economice ale publicației găsiți aici și aici) și demisia a aproape întregii redacții, adică vreo 80 de jurnaliști, inclusiv conducerea ei, în semn de solidaritate cu Dull. Știrea a fost anunțată chiar de Index, fiind preluată de presa internațională, de la BBC și Le Figaro, la Japan Times și NYTimes. Mai mult, polonezii de la Gazeta Wyborcza au publicat în ediția de astăzi și un mesaj de susținere în maghiară, adresat colegilor de la Budapesta.

Detalii despre motivul demisiilor oferă Tamás Fabián, unul dintre jurnaliștii de marcă ai Index, într-o postare pe Facebook. Tamás Fabián are două răspunsuri: unul relativ scurt și unul mai lung, după cum el însuși el explică. Cât despre perspective, Veronika Munk, redactorul șef adjunct al publicației, demisionară și ea, a anunțat că vrea să înființeze un nou portal independent alături de alți foști redactori de la Index.

Conflictul este doar parte a unei strategii de șubrezire a presei independente, prin presiune politică. După revenirea la putere a lui Viktor Orbán, în 2010, Ungaria a coborât în clasamentul mondial al libertății presei, realizat de Reporteri fără frontiere, de pe locul 23 pe locul 89. Și călătoria pare să continue: după Index, următoarea țintă a guvernului Orbán este portalul independent 24HU, cel mai important concurent de pe piață al Index, a declarat, la sfârșitul săptămânii, portalului polonez Onet și în interviul acordat celor de la Politico, Zoltán Varga, proprietarul Central Media, holdingul de care aparține și 24HU, scrie portalul 444.

TENDINȚE // Jumătate dintre utilizatorii de internet din Ungaria, adică peste 6,5 milioane de persoane care au împlinit 15 ani și folosesc internetul cel puţin o dată pe săptămână, nu se mai informează deloc de la posturile de televiziune și radio sau din presa tipărită, reiese dintr-un studiu de piaţă realizat, la sfârșitul anului trecut, de Autoritatea Naţională de Media şi Informaţii (NMHH), citat de agenția de presă ungară MTI.

R.I.P. // A murit, la 50 de ani, Mátyás Vremir, unul dintre cei mai importanți paleontologi din țară, rezultatele cercetărilor sale fiind publicate în peste 100 de reviste internaționale de specialitate. Paleontologul clujean a colaborat cu universități și institute de prestigiu din Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Franța, China, Crimea, Patagonia și, bineînțeles, România. Dintre descoperirile sale, cea mai cunoscută este Balaurul bondoc, a cărui poveste o puteți afla aici.

TRECUTUL APROPIAT // Fundaţia Eurotrans a lansat o pagină de internet interactivă dedicată schimbării de regim din 1989, abordată din perspectiva maghiarilor din România, adică în aşa fel, spun inițiatorii proiectului, încât să fie prezentate şi evenimentele perioadei anterioare, şi cele din lunile de după decembrie 1989. Titlul paginii, Prezent trecut, cu „17 amintiri, 184 de evenimente și 1552 de imagini”, este inspirat de ideea politologului József Lőrincz, care consideră că anii 1989 și 1990 nu reprezintă încă trecutul, ci doar „un prezent care a trecut”, anunță MTI.

EVERGREEN // Székelyhon: Conducerea clubului de fotbal Sepsi OSK spune că nu va mai tolera ieșirile naționaliste la adresa maghiarilor și va urma pașii legali pentru a obliga conducerea FCSB să își ceară public scuze după ce galeria bucureșteană a scandat, la încheierea finalei Cupei României, disputată miercuri și câștigată de FCSB cu 1-0, sloganuri anti-maghiare demne de orice grupare xenofobă.

FFW // Criticii noștri nu suportă alte păreri. Un interviu cu Yacov Hadas-Handelsman, ambasadorul Israelului la Budapesta, acordat cotidianului MagyarNemzet. // TransylvaniaNow: Facebook a scos opțiunea de a afișa numele orașului Târgu Mureș în maghiară, existând doar varianta în limba română, chiar dacă alte așezări din Transilvania pot fi afișate și pe mai departe în ambele limbi. // Átlátszó: Un separatist prorus din Secuime se alătură corului de negaționiști ai coronavirusului. // MTI: Guvernul Ungariei vrea ca toate oraşele mai mari ale ţării să fie accesibile cel puţin cu aeronave mici, un lucru care în Europa de Vest este la ordinea zilei. // Săptămânalul MagyarNarancs: dedică un articol amplu aniversării a 75 de ani de la apariția celebrei reviste de umor Ludas Matyi. // GreenInfo: Guvernul Orbán nu crede în albine.