Moartea liderului Hamas arată limitele grupării teroriste, însă e puțin probabil să ducă la încheierea războiului

Yahya Sinwar a fost ucis de Israel pe 17 octombrie.

Moartea lui Yahya Sinwar la doar câteva luni după ce a fost numit liderul Hamas demonstrează că grupul palestinian desemnat terorist de SUA și UE are dificultăți în a-și proteja liderii, dar s-ar putea să nu aibă un efect major asupra cursului războiul din Fâșia Gaza.

Gruparea militantă palestiniană Hamas a confirmat, vineri, că liderul său, Yahya Sinwar, a fost ucis de armata israeliană în Gaza, la o zi după ce Israelul anunțase moartea sa.

"Jelim marele lider, fratele martir, Yahya Sinwar, Abu Ibrahim," a declarat Khalil al-Hayya, un oficial Hamas, într-o înregistrare video difuzată de Al Jazeera

Sinwar, în vârstă de 62 de ani, a fost acuzat că a organizat și dirijat atacul mortal al Hamas asupra Israelului de pe 7 octombrie 2023. Din acest motiv, el era în fruntea listei de ținte ale Israelului.

Israelul a confirmat pe 17 octombrie că Sinwar a fost ucis într-o operațiune militară în orașul Rafah din sudul Gaza. Hamas nu a comentat încă.

Moartea lui Sinwar evidențiază rata ridicată de rotație a membrilor de rang înalt ai Hamas, precum și „acoperirea foarte profundă a Israelului în ceea ce privește informațiile și capacitatea de a lovi rapid atunci când sunt detectate ținte de mare valoare”, a declarat Lucas Webber, analist senior în informații la Tech Against Terrorism și cercetător la Centrul Soufan.

Momentul morții lui Sinwar este semnificativ, a spus el, venind în timp ce Israelul își reînnoiește ofensiva în nordul Gazei și își extinde operațiunile împotriva aliatului Hamas, Hezbollah, un grup armat și un partid politic care controlează o mare parte din sudul Libanului.

„Este văzut ca un succes tactic, eliminarea unei ținte de mare valoare într-un moment în care au nevoie de acest sprijin intern pentru extinderea campaniei lor militare interne și externe”, a spus Webber.

Cu toate acestea, Webber se îndoiește cu privire la impactul pe care moartea lui Sinwar l-ar putea avea asupra încheierii războiului din Gaza.

Îți mai recomandăm Cine a fost Yahya Sinwar, liderul Hamas ucis la câteva luni după preluarea conducerii

„El [Sinwar] era evident foarte experimentat și avea un statut înalt în Hamas și printre susținătorii săi, dar nu cred că uciderea lui va schimba traiectoria conflictului într-un mod fundamental”, a spus Webber.

Sinwar a devenit principalul lider al Hamas la scurt timp după presupusul asasinat de către Israel a lui Ismail Haniyeh, șeful politic al grupului, la Teheran, pe 31 iulie.

Hamas luptă încă, la aproape un an după invazia Israelului în Gaza, și va fi greu de învins, a menționat Webber.

Ce urmează?

Moartea lui Sinwar ar putea necesita o „reorientare” din partea Hamas, a spus el, dar nu va ușura încercările Israelului de a câștiga războiul.

Thanassis Cambanis, director al think tank-ului Century Foundation din SUA, a declarat că este dificil de evaluat impactul pe care moartea lui Sinwar îl va avea asupra capacității Hamas de a rămâne la putere în Gaza.

El vede două posibile rezultate ale morții lui Sinwar. „Una este că Israelul devine încurajat să urmărească și mai intens distrugerea completă a Hamasului și a Gazei”, a spus el.

„Cealaltă opțiune, care ar fi mai pozitivă, este ca moartea lui să creeze o deschidere pentru negocieri care să conducă efectiv la încheierea conflictului”.

Un panou publicitar cu o poză a liderului proaspăt numit al Hamas, Yahya Sinwar, este afișat pe o clădire dintr-o stradă din Teheran, Iran, 12 august 2024

„Ambele părți consideră că este în interesul lor să continue lupta”, a adăugat el.

„Moartea lui Sinwar ar putea schimba dinamica în bine, creând o deschidere pentru Hamas fie să se predea, fie să ajungă la un fel de soluție negociată – opțiune pe care, până acum, conducerea sa nu a avut-o.”

În ceea ce privește cine ar putea să îl înlocuiască pe Sinwar, care a fost văzut ca un lider „nemilos” față de predecesorul său Haniyeh, Cambanis crede că pot fi două direcții:

„Am văzut oameni mai pragmatici urmând după perioade de extremism cu adevărat intens, apoi am văzut, de asemenea, facțiuni sau partide în care oamenii se dublează cu adevărat și cu fiecare lider care este ucis, succesorul este și mai dur”, a spus el.

Trita Parsi, cofondatorul Quincy Institute for Responsible Statecraft, cu sediul la Washington, a avertizat că „ideea din spatele Hamas – că statalitatea palestiniană poate veni numai prin rezistența armată împotriva Israelului – nu numai că nu a fost neutralizată, dar probabil a înflorit.”

„Bombardamentul fără discernământ al Israelului asupra Gaza și uciderile masive de civili, inclusiv înfometarea forțată, au radicalizat probabil poporul palestinian și au oferit mai mult teren pentru recrutarea Hamas”, a adăugat el.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.