Diplomația europeană vizează noi sancțiuni împotriva Rusiei

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, sosește la reuniunea din octombrie 2020 a miniștrilor de externe din UE.

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, sosește la reuniunea din octombrie 2020 a miniștrilor de externe din UE.

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, va cere, luni, la Bruxelles, la întâlnirea cu omologii lui europeni, adoptarea de noi sancțiuni împotriva Rusiei. Ministrul de externe al Austriei a declarat, la rândul său, că se așteaptă la un sprijin larg pentru adoptarea de sancțiuni.

Miniștrii afacerilor externe din țările Uniunii Europene vor avea, luni, și o întâlnire informală cu reprezentanți ai echipei lui Alexei Navalnîi, la două zile după ce apelul acestuia de a fi eliberat din închisoare a fost respins.

Îți mai recomandăm Alexei Navalnîi rămâne în închisoare. Un tribunal din Moscova i-a respins apelul

Un comunicat la Ministerului Afacerilor Externe al României (MAE) arată că Bogdan Aurescu va pleda pentru unitate în cadrul EU în vederea „menținerii credibilității ca actor de politică externă”. Comunicatul menționează vizita de la începutul lunii în Rusia a șefului diplomației UE, Josep Borrell, arătând că aceasta „indică faptul că relațiile UE-Rusia se află într-un moment important de inflexiune”, iar UE trebuie să își adapteze conduita strategică.

Ministrul de externe al Austriei, Alexander Schallenber, se așteaptă la un „sprijin larg" pentru sancționarea Rusiei.

Ministrul de externe al Austriei, Alexander Schallenber, se așteaptă la un „sprijin larg" pentru sancționarea Rusiei.

La rândul său, ministrul afacerilor externe din Austria, Alexander Schallenberg, a declarat într-un interviu pentru publicația germană Welt am Sonntag, că este posibil ca la Consiliul Afaceri Externe de luni să fie făcut un prim pas înspre noi sancțiuni.

Acestea ar putea include măsuri specifice împotriva unor persoane individuale sau organizații, decise pe baza noilor instrumente europene de sancționare a celor care încalcă drepturile omului.

Schallenberg se așteaptă la un sprijin larg pentru astfel de măsuri, dar a spus că ele trebuie să fie „inteligente din punct de vedere politic și riguroase din punct de vedere legal”.

Și Josep Borrell a arătat, duminică, pe Twitter, că Rusia continuă să ignore decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a cerut guvernului din Rusia eliberarea lui Alexei Navalnîi, iar „acțiunile” de răspuns ale UE vor fi discutate luni.

Dialog UE - SUA

În cadrul Consiliul Afaceri Externe, miniștrii europeni vor avea și un dialog prin video-conferință cu noul secretar de stat al SUA, Antony Blinken.

Potrivit MAE, ministrul Bogdan Aurescu va arăta că „parteneriatul transatlantic este indispensabil pentru ambele maluri ale Atlanticului și va reitera necesitatea consolidării cooperării UE-SUA, pe care România o susține inclusiv în calitate de partener strategic al SUA”.

Discuțiile din cadrul reuniunii europene au loc după ce, la sfârșitul săptămânii, România a primit echipamente ale primului Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare – HIMARS achiziționat de la Statele Unite.

Îți mai recomandăm Elementele primului lansator multiplu de rachete HIMARS din dotarea MApN au ajuns în România

Pe agenda de luni a Consiliul Afaceri Externe al UE se mai află situațiile din Myanmar, Etiopia, Sahel și Belarus, dar și dosarul nuclear iranian.