Dezinformarea rusă amenință să interfereze cu alegerile din Republica Moldova de la sfârșitul acestui an. Interferențele tot mai puternice au loc chiar în momentul în care țara face progrese semnificative pe calea reformelor sub conducerea președintele pro-occidental Maia Sandu, au declarat oficiali americani și moldoveni la evenimente separate la Washington pe 23 iulie, transmite RFE/RL.
Republica Moldova va avea alegeri prezidențiale pe 20 octombrie, în paralel cu un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană.
Maia Sandu, care l-a învins pe socialistul pro-Moscova Igor Dodon în 2020, va încerca să obțină un nou mandat.
Alegerile vor fi „istorice și esențiale” Republica Moldova, o țară cu 2,5 milioane de locuitori, unde tranziția către democrație și economia de piață a fost mai lentă decât în multe state post-sovietice, a declarat ambasadorul moldovean Viorel Ursu.
Viorel Ursu a spus că Republica Moldova, care are în regiunea separatistă Transnistria aproximativ 1.000 de soldați ruși și se confruntă cu un aflux de aproximativ 1 milion de refugiați din Ucraina, are o poziție vulnerabilă, deoarece Rusia o folosește ca „teren de testare” pentru dezinformare, despre care a spus că devine din ce în ce mai avansată.
Oficialul moldovean a menționat că dezinformarea rusă a fost până recent în limba rusă, dar în ultimele șase luni a început să ajungă într-o română perfectă, vorbită de majoritatea populației.
El a mai spus că se așteaptă la o creștere a deepfake-urilor în săptămâna dinaintea alegerilor, ceea ce va lăsa puțin timp util la dispoziție pentru a le contrara.
Îți mai recomandăm Republica Moldova | Sute de atacuri cibernetice asupra instituțiilor statului și conturi guvernamentale de e-mail, compromiseLa o audiere care a avut loc pe 23 iulie, asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, Christopher Smith, le-a spus membrilor Congresului că alegerile din Republica Moldova vor fi o „oportunitate istorică” pentru moldoveni, într-o țara care se confruntă cu agresiunea, interferența și dezinformarea rusă.
„Vedem acțiuni foarte clare din partea rușilor pentru a submina viitoarele alegeri și referendumuri. Ei angajează rețele de interferență finanțate de statul rus menite să priveze poporul moldovean de dreptul de a-și alege viitorul”, a declarat Smith în fața unei subcomisii a Comisiei pentru Relații Externe a Camerei Reprezentanților.
Președintele subcomitetului, Thomas Kean (republican-New Jersey), a declarat că Moldova a fost pe cale să fie o poveste de succes post-sovietică, dar acum se confruntă cu întrebarea dacă va continua pe o cale occidentală sau va cădea înapoi în sfera de influență a Kremlinului.
Oficialii SUA au declarat că Rusia folosește o varietate de metode pentru a răspândi dezinformarea, inclusiv campanii finanțate de oligarhi ruși care plătesc oamenii să protesteze sau răspândirea de informații false că Moldova va fi târâtă în războiul din Ucraina.
„Fac aceste lucruri pentru a obține un candidat pro-Kremlin în funcția [de președinte]”, a spus Christopher Smith.
Membrii comisiei au mai spus, că spre deosebire de Georgia, Republica Moldova abordează drepturile omului și problemele practice legate de economie și că SUA văd „progrese extraordinare”.
Îți mai recomandăm România, Republica Moldova și Ucraina fac front comun contra dezinformării ruseștiEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.