Președinta Maia Sandu a reacționat miercuri la decizia Comisiei Europene de a recomanda începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova.
„Este o recunoaştere a efortului nostru comun - al instituţiilor statului, care muncesc pentru a transforma ţara, precum şi al cetăţenilor, care aleg pacea, democraţia şi dezvoltarea”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.
Raportul Comisiei Europene confirmă că Moldova a făcut în ultimul an reforme serioase care o pregătesc să devină un stat european, spune Maia Sandu.
Decizia finală privind începerea negocierilor cu Moldova va fi luată de către statele membre la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie.
„Decizia de azi a Comisiei Europene ne încurajează și ne responsabilizează să continuăm lucrurile începute: să facem Moldova mai puternică, un stat care asigură pacea acasă și contribuie la securitatea regională și are grijă de bunăstarea cetățenilor săi”, a mai spus Maia Sandu.
Șefa CE: Moldova suferă consecințele războiului din Ucraina
„Ucraina continuă să se confrunte cu greutăți și tragedii imense provocate de războiul de agresiune al Rusiei și, cu toate acestea, ucrainenii își reformează în profunzime țara, chiar dacă luptă într-un război care este existențial pentru ei”, a spus Ursula von der Leyen.
Șefa Comisiei Europene a precizat că Ucraina a finalizat „cu mult peste 90%” din pașii necesari și a menționat reformele judiciare și eforturile anticorupție.
„Reformele rămase sunt deja în curs de soluționare, asta este bine, iar Comisia salută aceste eforturi. Și, pe această bază, am recomandat astăzi Consiliului să deschidă negocierile de aderare”, a mai spus ea.
„Moldova este subiectul unor eforturi constante de destabilizare a democrației sale. De asemenea, ea suferă consecințele războiului din Ucraina”, a spus șefa Comisiei Europene, vorbind despre reformele făcute de autoritățile pro-europene de la Chișinău.
Moldova „a întreprins eforturi semnificative de reformă”, a subliniat ea.
„Salut călduros recomandarea Comisiei Europene privind deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Moldova. UE este mai mult decât o uniune. Este o familie la care suntem hotărâți să aderăm”, a spus Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova.
De asemenea, Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Bosnia și Herțegovina „odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare”.
În plus, CE a recomandat Consiliului să acorde Georgiei statutul de țară candidată, cu condiția ca anumite reforme să fie realizate.
Moldova: Șase condiții din nouă au fost îndeplinite
Europa Liberă Moldova, care a văzut raportul anterior publicării, a scris că recomandările privind negocierile pot să înceapă, dar cadrul pentru negocieri va trebuie să fie adoptat atunci când țara:
- a continuat să facă progrese semnificative în numirea judecătorilor verificați ai Curții Supreme de Justiție, membrilor organelor de autoadministrare a magistraților și va numi un nou procuror general în urma unui proces bazat pe merite și transparent;
- a atribuit resursele și structura necesare Procuraturii Anticorupție;
- a făcut noi pași pentru deoligarhizare, inclusiv prin reglementări relevante în domenii cum sunt plățile în numerar și fluxurile financiare;
În proiectul de raport al Comisiei Europene se mai spune că Moldova trebuie să continue lupta împotriva corupției și să arate noi dosare începute și condamnări.
Îți mai recomandăm Rezultate oficiale: Ion Ceban, primarul pro-rus din Chișinău, a câștigat un nou mandatAceste evoluții vor fi monitorizate constant de Comisia Europeană și îndeplinirea angajamentelor în toate celelalte domenii legate de începerea negocierilor și va prezenta Consiliului un nou raport în martie 2024.
Sursele Europe Libere spun că raportul Comisiei va face recomandări asemănătoare în cazul Ucrainei, spunând că negocierile trebuie începute, dar cadrul pentru acestea trebuie adoptat abia când Ucraina elimină propriile restanțe, în număr de patru.
„Sau toate țările candidate sau niciuna” și posibile „lebede negre”
Recomandarea Comisiei este un pas intermediar, dar decizia privind începerea negocierilor urmează a fi luată de liderii țărilor membre ale UE, în luna decembrie.
O decizie pozitivă pentru Republica Moldova depinde și de circumstanțe neașteptate care s-ar putea ivi în discuțiile liderilor UE, spune Rikard Jozwiak, editorul pentru afaceri europene al RFE/RL.
„La summitul din decembrie, unii lideri europeni ar putea spune că, dacă facem asta pentru Ucraina și R. Moldova, ar trebui să nu uităm de Georgia”, explică el.
„Apoi cineva dintre marii suporteri ai Bosniei precum Austria, Slovenia ar putea spune: «Dacă oferim ceva Europei de Est, trebuie să oferim ceva și Balcanilor de Vest. Deci, va fi o decizie quid pro quo, adică o favoare pentru o favoare»”, mai spune Rikard Jozwiak.
Restanțele Republicii Moldova
Cele trei condiții pe care Republica Moldova încă nu le-a îndeplinit, potrivit proiectului de raport al Comisiei Europene văzut de Europa Liberă, sunt așadar reforma justiției, lupta cu corupția și deoligarhizarea.
Moldova are „un anumit nivel de pregătire” în lupta împotriva corupției, se spune în proiectul de raport, care menționează „unele progrese”.
Totuși, raportul spune că „nu s-au înregistrat progrese semnificative în urmărirea penală a cazurilor mari de corupție și în dosarele penale de lungă durată”.
Îți mai recomandăm Lecția alegerilor locale de la Chișinău. Primarul prorus Ion Ceban a câștigat un nou mandat„Șase din nouă pași au fost îndepliniți și alți trei sunt aproape de finalizare, deci tehnic vorbind, Moldova este probabil cea mai bună dintre toate celelalte țări acum”, spune Rikard Jozwiak.
Dar UE nu va decupla Moldova de Ucraina, completează editorul pentru afaceri europene al Europei Libere.
Moldova a depus cerere de aderare la UE după Ucraina, la câteva zile de la invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia.
Ce condiții a reușit să îndeplinească Chișinăul
Potrivit proiectului de raport văzut de Europa Liberă, cele șase condiții ale Comisiei Europene pe care Moldova a reușit să le îndeplinească se referă la:
- îmbunătățirea Codului Electoral conform cerințelor Comisiei de la Veneția;
- acțiuni pentru lupta cu crima organizată;
- consolidarea protecției drepturilor omului și în special a grupurilor vulnerabile;
- reforma managementului financiar public;
- implicarea societății civile în procesul de luare a deciziilor;
- îmbunătățirea serviciilor publice și inițierea reformei administrației publice.
Raportul nu cuprinde alegerile locale, dar...
În ciorna raportului Comisiei Europene se mai spune că Republica Moldova a continuat consolidarea democrației și a statului de drept „în ciuda multiplelor provocări legate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.
Raportul urma să cuprindă inițial perioada iunie 2022 – iunie 2023.
Dar, pentru că a fost voluminos (cel pentru Moldova reprezintă doar una dintre cele zece țări), pentru că redactarea și examinarea lui a durat, autorii-experți ai Comisiei Europene au avut timp să adauge și concluzii ale monitorizării unei perioade ulterioare, incluzând parțial pregătirile de alegerile locale din 5 noiembrie.
Documentul semnalează îngrijorări în legătură cu interzicerea unor candidați fruntași ai fostului Partid Șor declarat neconstituțional, arătând că modificările legislative care au permis acest lucru „mai trebuie să fie consultate cu Comisia de la Veneția, pentru a asigura alinierea la standardele europene”.
Îți mai recomandăm Un bărbat prins cu 550.000 de euro la intrarea în Rep. Moldova, posibil apropiat al Șor. Banii ar fi fost pentru campania electorală